sâmbătă, mai 15, 2021

Notiuni de baza de dresaj canin: Pozitia asezat

Scopul acestui exercitiu este urmatorul: cainele trebuie sa ia aceasta pozitie la comanda dresorului. Aceasta pozitie este una importanta, fiind un punct de pornire pentru alte exercitii. Cainele trebuie sa pastreze aceasta pozitie pana la primirea unei alte comenzi.

comanda verbala: „SEZI!”
semn : ridicarea palmei mainii drepte deasupra ochilor cainelui.

formarea deprinderii :
Acest exercitiu se executa atat de pe loc, cat si din mers.
cainele se afla in partea stanga a dresorului, acesta tinand lesa in mana dreapta(foto1). Dresorul da comanda : SEZI !, in acelasi timp cu mana dreapta trage de lesa in sus, iar cu mana stanga apasa pe crupa cainelui, obligandu-l astfel sa se aseze(foto2,3). Dupa ce cainele s-a asezat, dresorul ia pozitie dreapta cu fata indreptata spre directia de mers(foto4).
(Click pe poza pentru a mari)

cainele este tinut in pozitia asezat cateva secunde, daca acesta incearca sa se ridice, este reasezat repetandu-se comanda.
o data ce cainele se aseaza doar la comanda prin voce, ramanand pana la primirea altei comenzi, se poate trece la educarea lui pentru executarea exercitiului la semn. Pentru aceasta se trece lesa in mana stanga, in timp ce cainele primeste comanda : SEZI !, dresorul ridica palma mainii drepte deasupra ochilor cainelui si trage usor de lesa inapoi(foto5,6).
(Click pe poza pentru a mari)

pentru o insusire mai buna, din partea cainelui, a acestui exercitiu, dresorul pune cainele in pozitia asezat, ridicandu-l dupa cateva secunde prin comanda : PAS !, iar dupa cativa pasi, ii da comanda : SEZI !, acest lucru repetandu-se de mai multe ori, pana in momentul in care cainele se aseaza la o comanda unica, primita de la dresor, verbal sau prin semn.
treptat, se renunta la lesa.
observatii :
dupa executarea in mod cosecutiv si corect al acestui exercitiu, cainele este recompensat prin comanda : BRAVO !, mangaieri, alimente sau este lasat liber.
acest exercitiu se executa legat cu cele invatate anterior, executarea lor corecta fiind obligatorie.

Acest articol a fost scris de catre Valentin Chirita, autorul sitului www.petman.ro si al unui dvd despre dresajul cainilor, pe care il gasiti la www.cartedresaj.ro
, unde gasiti mai multe articole despre dresajul canin.

2 Comentarii

  1. hmm.sa inteleg ca ai un caine nazdravan,ca al meu si vrei sa-l faci ascultator?:))am si eu un caine..care nu prea ma asculta,face ce vrea coama lui neagra de pe spate:D si ce sa mai vorbesc despre comenzi precum:sezi,stai,pas!?..in schimb,imi place de el ca e activ rau si energic.imi place asa cum e el..dar as vrea totusi sa stie si el cateceva..insa,aplic scuza ca e inca puiutz,si mai are timp sa se maturizeze.

  2. pentru LaLOKA: nu-l lasa sa se maturizeze! iti va fi tot mai greu sa-l domini. incepe usor un program de educare, folosind recompense si joaca cu el. succes!

Scroll To Top