sâmbătă, mai 15, 2021

Dresaj canin – comanda culcat

POZITIA CULCAT

scop : cainele trebuie sa ia aceasta pozitie, la comanda dresorului, asezandu-se cu corpul pe pamant, picioarele anterioare orientate spre inainte, iar cele posterioare sub abdomen, cu capul sus, cainele trebuie sa pastreze aceasta pozitie pana la primirea altei comenzi.
comanda :

* voce : CULCAT !
* semn : ducerea mainii drepte, prin fata cainelui, spre inainte si in jos.

formarea deprinderii :
Acest exercitiu se executa atat de pe loc, cat si din mers.

* cainele se afla in partea stanga a dresorului, acesta tinand lesa in mana dreapta(foto1). Dresorul da comanda : CULCAT !, in timp ce, cu mana dreapta trage de lesa spre inainte si in jos, iar cu mana stanga apasa pe greabanul cainelui(foto2), obligandu-l sa se culce cu fata inspre directia de mers(foto3), de asemenea dresorul ia pozitia corecta fata de caine(foto4).

* cainele este tinut in aceasta pozitie cateva secunde, daca incearca sa-si schimbe pozitia, se repeta comanda verbala, data pe un ton mai energic, executandu-se aceeasi smucire de lesa, concomitent cu apasarea pe greabanul cainelui.
* dupa invatarea cainelui cu pozitia culcat, prin voce, se trece mana stanga, iar cu mana dreapta se executa semnul, prin ducerea mainii drepte spre inainte si in jos, cu mana stanga se trage usor de lesa in jos(foto5,6).

observatii :

* din pozitia culcat si asezat, cainele pleaca doar la o alta comanda.
* pentru a nu face o asociere nedorita, cainele nu se pune niciodata culcat din pozitia asezat.
* daca animalul se tolaneste, acesta se aseaza cu mana pana pozitia culcat este executata corect, respectiv picioarele anterioare orientate inainte, iar cele posterioare, sub abdomen, repetandu-se in timpul acestor manevre, comanda : CULCAT !
* la fel ca si pozitia asezat, pozitia culcat se executa legat de celelalte deprinderi invatate anterior.
* dupa executarea corecta a mai multor exercitii, cainele este recompensat prin metodele cunoscute.

Acest articol a fost scris de catre Valentin Chirita, autorul sitului www.petman.ro si al unui dvd despre dresajul cainilor, pe care il gasiti la www.cartedresaj.ro
, unde puteti citi mai multe articole despre dresajul canin.

1 Comentariu

  1. yonut steaua

    ma e misto o sa incerc da n crek catelul meu mic ciobanesc „zapacila”o sa inteleaga asa ceva!!!

Scroll To Top