sâmbătă, mai 15, 2021

Cum sa plantez un copac

Plantatul copacilor deseori  pare a fi ceva foarte simplu pentru multi dintre noi, astfel incat multi ajung sa procedeze gresit. Plantatul copacilor nu e o treaba chiar asa de simpla si usoara de facut datorita faptului ca multi nu tin cont de niste aspecte importante si tind sa greseasca total.

Acest procedeu e simplu daca sti procedeul si pasi corecti pentru a face asta. In continuare am sa va explic  un procedeu destul de simplu de aplicat si cu rezultate garantate. Pasii care trebuiesc respectati  sunt foarte simpli si nu nu cred ca ar da nimanui dificultati in parcurgerea lor.

Primul lucru care trebuie facut dupa achizitionarea unui pui de copac e acela de a tine puietul intr-un vas cu apa timp de 1-2 ore astfel incat sa se faca rehidratarea radacinilor.

Acum putem  trece la treaba si anume saparea groapei in care vom planta copacul, ideea de baza consta in faptul ca daca planuiesti sa plantezi o groapa, trebuie sapata cu cel putin o luna inainte pentru sterilizarea locului, groapa avand dimensiunea de 1-1,5 m la suprafata solului si 60-80 cm in adancime.

Acum putem planta  copacul, asta inseamna mutarea lui definitiva in locul in care va creste. Acest pas e unul foarte important care trebuie urmat cu atentie deoarece trebuie sa fasonam radacinile copacului, adica sa indepartam radacinile care sunt uscate sau sunt vatamate. In ordine se scurteaza la 7-8 cm radacina daca grosimea e in jur de 3 mm sau se taie de la baza daca sunt  uscate.

Acum e momentul sa asezam copacul in groapa, ceea ce trebuie retinut ca nivelu de plantare sa corespunda cu cel pepiniera (nivelul de altoire) sau cu 2-3 cm mai sus. Asezarea copacului se face natural, fara a se rupe  radacinile iar pe masura ce turnati pamant, tasati cu grija pentru a nu rupe radacinile.

Acum urmeaza parte de udare a copacului, asta insemnand ca la final faceti o copca in jurul lui si udati din abundenta. Repetati procesul  de cateva ori mai ales primavara sau in perioade de seceta.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top