sâmbătă, mai 15, 2021

Cum sa dresez un caine – mersul la picior / comanda Pas

Mersul la picior

Una din cele mai importante deprinderi care trebuie sa si-o însuseasca cainele : sa mearga frumos, deci, corect alaturi de stapanul sau cu ocazia plimbarilor.
Ce înseamna corect ? cainele trebuie sa se deplaseze alaturi de stapanul sau, în partea stanga a acestuia, avand pieptul la nivelul genunchiului stang si sa-si mentina aceasta pozitie, indiferent de distanta, durata si viteza de deplasare a celor doi.

mersul la pas


Comanda pentru deplasare este PAS ! se poate folosi si semnul : lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
Cum se formeaza aceasta deprindere la caine ? Cum trebuie sa actioneze stapanul/dresorul ?
Asa cum vedem in foto1 cainele se ia în lesa pe partea stanga a proprietarului, ce tine lesa în mana dreapta. La început, pentru formarea deprinderii, deplasarea se face in linie dreapta. Pozitia cainelui alaturi de dresor se corecteaza, daca este cazul, prin smucituri usoare de lesa în timp ce animalului i se da comanda verbala (PAS !) asa întelege cainele pentru ce a fost corectat.
cainele nu are voie sa se deplaseze în urma, în fata sau prea lateral de proprietar.
Cum se realizeaza corectarile pentru deplasarea cainelui ?
1. cainele ramane in urma dresorului : se apuca lesa si cu mana stanga, se trage cainele spre înainte (foto2) pana ce acesta isi ocupa locul corect pentru deplasare.
2. cainele merge inaintea dresorului : se apuca lesa si cu mana stanga, cainele este tras inapoi (foto3) pana ce acesta ocupa pozitia corecta pentru deplasarea împreuna a celor doi.
3.cainele merge prea lateral fata de dresor : se trage de lesa inspre dreapta, readucand animalul cat mai aproape de cel care-l conduce. (foto4)

în concluzie : Pozitia corecta a cainelui care se deplaseaza alaturi de stapan este atunci cand umarul drept al cainelui este la nivelul genunchiului stang al celui care-l conduce.
Pentru o mai buna insusire de catre caine a acestei deprinderi tinem cont de urmatoarele :
– treptat, se mareste distanta si durata deplasarii.
– în momentul in care cainele merge aproape de dresor, cu pieptul la nivelul genunchiului stang, deplasandu-se în acelasi timp cu dresorul, la comanda acestuia, fara a necesita smucituri de lesa, execitiul este considerat corect.
daca se foloseste concomitent comanda prin semn cu cea prin voce, în timp se poate renunta la comanda data prin voce, deci cainele se deplaseaza alaturi de dresor doar la lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi.
cu timpul, lesa se lasa sa atarne liber pe langa caine, daca asupra acestuia nu trebuie intervenit cu corectari privind deplasarea, se renunta la lesa, astfel realizandu-se mersul la pas fara lesa.

Observatii :
– smucitura de lesa nu trebuie sa fie prea dura (doar atat cat este necesar) si folosita doar în momentul în care cainele nu se deplaseaza corect, asociind întotdeauna smucitura cu comanda verbala PAS !
cainele se recompenseaza atunci cand executa corect exercitiul, prin mangaieri, alimente si joaca cu el.
cu timpul, acest exercitiu se executa în prezenta unor excitanti puternici, exemplu : traficul unei strazi aglomerate.

Acest articol a fost scris in de catre Valentin Chirita, autorul sitului www.petman.ro si al unui dvd despre dresajul cainilor, pe care il gasiti la cartedresaj.ro

Until next time
Numa’ bine

Scroll To Top