sâmbătă, mai 15, 2021

Cum dresam un caine: schimbarea directiei de mers

Scopul acestui exercitiu: indiferent in ce parte dresorul isi schimba pozitia de mers, cainele trebuie sa-l urmeze pe acesta la comanda, mentinandu-si pozitia corecta langa piciorul stang.
Comanda verbala este „PAS!”, eventual insotita de lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi

Formarea deprinderii incepe doar in momentul in care cainele executa corect mersul la picior.
Se porneste in mers, cu cainele in lesa, pe partea stanga a dresorului, care tine lesa in mana dreapta.
schimbarea directiei de mers spre dreapta:
– dupa o deplasare in linie dreapta a celor doi(foto1), dresorul schimba directia de mers spre dreapta, smucind, in acelasi timp, de lesa spre dreapta, si folosind comanda : PAS! Concomitent cu lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi(foto2), cainele se aduce in pozitie corecta pentru mersul alaturi de dresor, continuandu-se deplasarea spre inainte(foto3). Click pe poze pentru a mari.

schimbarea directiei de mers spre stanga :
– dupa o deplasare in linie dreapta a celor doi, dresorul apuca lesa si cu mana stanga, incetinind viteza de deplasare a cainelui, prin tragerea lesei usor, spre inapoi(foto4), schimba directia de mers spre stanga, in acelasi timp cu executarea semnului, se da comanda : PAS !. Aici trebuie mentionat ca in clipa in care dresorul se intoarce spre stanga, impinge cainele, cu ajutorul genunchiului stang spre directia de deplasare(foto5), cainele trebuie sa-si ocupe locul corect pentru mersul la picior, continund deplasarea alaturi de dresor(foto6).

intoarcerea la stanga imprejur :
– tot dupa o deplasare in linie dreapta(foto7), dresorul se intoarce la stanga imprejur in acelasi timp cu comanda : PAS !, smucirea de lesa si semnul prin lovirea coapsei piciorului stang cu palma mainii stangi, fara ca dresorul sa se opreasca pe loc in momentul intoarcerii. Lesa se muta din mana dreapta in mana stanga in timp ce cainele se intoarce, printr-un arc de cerc, prin spatele dresorului(foto8,9), lesa revenind apoi in mana dreapta. Dupa ce s-a executat acest exercitiu, se continua deplasarea spre inainte(foto10).

La cele trei schimbari de directie in timpul mersului, exercitiu este considerat corect, daca cainele isi scimba directia de mers dupa dresor fara a mai fi nevoie de corectare din partea acestuia, ci doar de comanda data prin voce ori semn, dupa care cainele isi ocupa locul corect din timpul deplasarii.

Cu timpul se renunta la folosirea lesei si a comenzii verbale.
observatii :
acest exercitiu este strans legat de mersul la picior.
se pune mare accent pentru executarea corecta a intoarcerii din mers la stanga imprejur, deprindere necesara pentru finalizarea altor exercitii importante ce vor urma, de exemplu : aport, chemarea la dresor.
daca, inaintea schimbarii directiei de mers, se pronunta numele cainelui, acesta va fi mai atent, existand sansa ca el sa urmeze dresorul in mod corect, de exemplu : REX, PAS ! in acelasi timp cu smucitura de lesa si comanda prin voce si semn.
a nu se uita recompensarea cainelui, dupa executarea corecta a exercitiului, prin alimente, mangaieri comanda : BRAVO ! si joaca cu el.

Acest articol a fost scris de catre Valentin Chirita, autorul sitului www.petman.ro si al unui dvd despre dresajul cainilor, pe care il gasiti la www.cartedresaj.ro
, unde gasiti mai multe articole despre dresajul canin

2 Comentarii

  1. Nimeni Altu`

    cum sa dresezi o pisica sa faca tumbe la cerere..se poate? 😀

  2. iubitor animale

    cum faci ca un caine la comanda ”vino aici” sa vina?
    si ca sa atace ceva cum trebuie sa procedezi ca sa sara pe acel ceva?

Scroll To Top