joi, aprilie 15, 2021

Pidgin, o alternativa la Yahoo Messenger

Cum am avut o gramada de alte trebi de sarbatori, si l-am scapat pe tata cand a instalat o aplica, o sa scriu despre Pidgin. Pidgin ar avea mai multe de „cum sa”, principalul ar fi: cum sa vorbesti cu prietenii tai fara yahoo messenger, sau cum sa inlocuiesti ym-ul. Comparatia o sa fie facuta doar cu ym, pentru ca este programul cel mai folosit in romania.

later edit: pentru cei care ajung aici pe cautari genul „pidgin emoticon pack”, „yahoo smiley”, si sunt interesati doar de packul de emoticoane pentru pidgin (si cum se instaleaza), click aici (same page)

Pidgin este un program open-source de instant messaging – chat pe romaneste. Marele avantaja al acestui program este ca suporta mai multe protocoale, si poate inlocui cu succces urmatoarele programe:

AIM
Bonjour
Gadu-Gadu
Google Talk
Groupwise
ICQ
IRC
MSN
MySpaceIM
QQ
SILC
SIMPLE
Sametime
XMPP
Yahoo!
Zephyr

Copy paste de pe situl lor. Cu un singur program poti vorbi cu oameni pe g-talk, msn, ym sau icq. Pana si pe mirc, desi programul mirc are un farmec aparte. Avantaje clare pana acum: instalarea usoara, click click, care nu-ti instaleaza toolbar-uri ca yahoo sau tine mortis sa-ti schimbe pagina de start. O bila neagra pentru yahoo messenger, ai nevoie de vreo 10 clickuri ca sa-l faci sa se instaleze fara toolbar, si daca instalezi cu toolbar nu-l poti scoate din add/remove programs. Inca un plus fata de ym, se incarca instant, si nu-ti deschide ferestre cu reclame.

Adaugarea de conturi este extrem de usoara. Dupa ce a fost instalat, programul iti cere sa spui un cont principal. Se pot adauga mai multe conturi de protocoale diferite, sau mai multe conturi de acelasi tip. adica poti sa stai pe contul „de servici” si pe contul de acasa in acelasi timp, daca mutarea listei de prieteni ti se pare un lucru greu. Bila alba: conturile pot fi delogate separat, bila neagra: grupurile din cele doua conturi sunt puse la comun.
poza cu crearea unui cont nou:
pidgin add new account

Bon, acum incepe faza cu acomodarea. Primul lucru care te frapeaza este ca pidgin sorteaza grupurile total anapoda (de obicei in ordine inversa). Grupurile se pot sorta cu drag-and-drop. Pentru cei care depind de ordinea grupurilor pentru a gasi o persoana, exista o functie de cautare rapida. Click in fereastra programului, si in timp ce tastezi programul va selecta contactul sau grupul (merge si pe grupuri) care incepe cu ce ai scris tu acolo:
pidgin cautare rapida contacte
Inca o bila gri pentru pidgin, nu-ti arata by default persoanele care nu sunt logate sau sunt ascunse in lista. Pentru asta, trebuie activa optiunea Buddies -> Show -> Offline Buddies
show offline buddies


Ultimul lucru care e de facut ca sa para cat de cat ok este ca sa facem ca smilie-urile sa fie la fel cu cele de pe yahoo (si msn, si icq, si mai multe). Pentru asta exista
pidgin smilies pack(download). Thx to bluescreenkid pentru ca a facut acest pack, si lui andrei pentru mentinerea lui. Se dezarhiveaza fisierul in folderul Pidgin\pixmaps\pidgin\emotes, apoi se activeaza din Tools-> Preferences-> Smiley Themes. Nu exista buton de ok, doar click pe tema si close. la andrei pe blog gasiti ultimul smilies pack pentru pidgin. versiunea de pe acest site nu va fi updatata.

O chestie foarte simpatica in pidgin mi se pare „add buddy pounce”, pe romaneste, o actiune pentru diferite actiuni ale unui prieten din lista. De ce zic „actiune” si nu alerta, o sa vedeti un pic mai jos:
add buddy pounce
Pentru ca alerta e mult prea putin pentru ce inseamna acest „add buddy pounce”. Poate fi un sunet atunci cand intra / iese / nu mai scrie / devine idle / e away. Practic cam oricarei actiuni care e legata de im ii poate fi adaugata un sunet. Dupa asta, se poate afisa o notificare, se poate trimite un mesaj, se poate executa o „comanda”. Chiar prea multe optiuni, numai cand se bese n-ai cum sa afli, ca in rest le poti stii pe toate. Un mic „defect” totusi, nu am vazut sa fie o lista de actiuni, adica sa pui un sunet pentru cand intra, altul pentru cand iese, si sa alegi sa stergi / modifici unul din ele. Si aparent, cand ii dai add edit pounce iarasi, nu mai are setarile de ultima data.
Inca un lucru care e genial la pidgin. Are taburi. Adica nu o sa mai ai 20 de ferestre deschise odata, ci doar una si buna

Bugulete ar fi destule. De exemplu. Nu puteti trimite fisiere de pe pidgin pe anumite versiuni mai vechi de ym (asta e datorita celor de la yahoo), pentru ca ym restrictioneaza anumite functii intre versiuni diferite, si da un mesaj de genul „x in not using the latest version, this feature mai bu unavailable”.

De ce recomand pidgin si nu trillian? Pentru ca pidgin e open source. Nu sunt sadic, sa folosesc un program doar pentru ca e open source si e cool sa spui cuvinte „mari”, insa pidgin este un program care-si face treaba exceptional. Ceva de genul telefoanelor care vor sa fie doar telefoane, si nu gps / camera foto, video / mp3 player / browser de net, email / organizer si mai stiu eu ce . Simplicity is the key: pidgin e un program micut si simplu, care merge rapid, nu mananca chiar asa multa memorie, si cel mai important, este free. Orice feature care va fi adaugat va fi free, si nu vor exista versiuni „pro” pe care sa le cumperi. Acestea fiind zise, happy chatting.

later edit(17.01.2007): Inca o functie super utila la pidgin, care nu este in ym: cautarea prin arhive. ca sa cauti ceva in arhiva de la messenger, trebuie sa instalezi un program third party. in pidgin trebuie doar sa activezi logurile din Tools -> Preferences -> Logging, si apoi sa dai view log. Search-ul in loguri va face highlight pe ce a gasit (un verde extrem de odihnitor :D), la fel si daca click pe o alta zi / sesiune. Inca un plus, logurile de la pidgin sunt in plain text. Adica poti sa intri in directorul de loguri si sa cauti cu win commander in toate conversatiile cu toate persoanele. din cate stiu eu la ym, arhivele sunt criptate.

13 Comentarii

 1. Foarte bun articol, mai puțin legătura la un pachet complet de smileys. Bluescreenkid nu a mai actualizat acel pachet de mult, mult timp.
  Între timp, m-am ocupat eu, fiind adăugat suport și pentru Gadu-Gadu, iar restul de protocoale fiind actualizate – Yahoo 9, Icq 6, etc.

  Adresa articolului unde țin istoricul este http://andreineculau.wordpress.com/2007/10/14/original-emoticons/ .

  Numai bine!

 2. thx man. am editat in post. de gadu-gadu nici n-am auzit

  ideea e sa semene emoatele de baza, ca erau cazuri in care aratau complet opus pe ym / pidgin, de trebuia sa merg pe pagina de la yahoo sa vad cum arata emotul initial

 3. Știu cum e 😉
  Eu privesc altfel.. de ce să ai o altă grafică doar pentru că folosești un alt messenger? Pe vremuri 1 messenger = 1 protocol, dar acum cu multi-messenger, eu zic că din start Pidgin ar fi trebuit să aibă codurile și smileyurile originale, specifice fiecărui protocol.

 4. e super programul

 5. florin.manole

  gut

 6. Si eu folosesc pidgin, inainte era gaim

 7. linux meseenger

 8. Pidgin pe Windows… In curand o sa porteze si Amarok pe Windows(sa speram ca nu)…

 9. WEB CAM? are? ca daca nu …

 10. Da.Si mie îmi place însa ma enervează ca nu pot apărea online DOAR PENTRU UN SINGUR GRUP! :(( cum făceam în ym. Si trebuie sa selectez „online” pentru fiecare pers. în parte din grupul respectiv :(,în rest e ok.Dar vreau smiley MARI la ym pe Pidgin…şi nu găsesc,am găsit doar „aplica”…îmi trebuie un zip cu gifuri şi un fişier tema,pentru ca am văzut ca asa mere pe guguştiucul asta

 11. Eu mai foloseam Kopete și îmi place mai mult, are opțiuni pentru webcam și altele, dar de la un timp face figuri, nu îmi arată contactele online. Pidgin e ok.

 12. nu am gasit pt ubuntu in terminal sudo upgrade smilies pidgin si nici pachete pt emocsuri

 13. Is there an update being able to run QQ on linux OS. This seems to be very dflficuit to do at this time. With so many people using QQ wouldn’t it be good to be able to use a free open software pkg, Linux OS, to interface with QQ and perform Camera and voice functions. If you or somebody reading this knows of a way please share with the Linux World . thanks in advance!! Ricky B. ricky240z@gmail.com

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top