duminică, octombrie 1, 2023

Cum se face mustarul – Sitemani

In cadrul campanie Produs in Sibiu am ajuns si la fabrica Sitemani. Probabil numele fabricii nu va spune nimic asa ca o sa va spun care sunt cele mai cunoscute produse pe care aceasta firma la produce: Mustardino si sosurile Yoky. Cred ca sunteti de acord cand spun ca e unul din cele mai bune mustaruri de pe piata si nici ketchup-ul nu e tocmai rau.

Ca o scurta prezentare a firmei e interesant de stiut ca aceasta a luat fiinta in anul 1998 si prima data si-a desfasurat activitatea intr-un garaj unde se produceau doar cateva sute de kilograme de mustar zilnic. Dupa 15 ani firma a ajuns la o productie de 15-20 tone de mustar şi 10 tone de ketchup/zi. Impresionat, nu? Mai ales ca toata aceasta productie se realizeaza cu doar 54 de angajati!

 

Haideti sa vedem cum se face mustarul

Primul pas e zdrobirea boabelor de mustar. Faina de mustar astfel obtinuta se amesteca in diferite proportii cu apa, diferite condimente (sare, piper, hrean), otet, miere si alte ingrediente in functie de reteta care e folosita.

Din acest amestec rezulta o pasta de mustar care trebuie sa stea cateva saptamani in butoaie speciale. Dupa ce trece aceasta perioada se trece la introducerea mustarului in borcane. La Sitemani am aflat ca borcanele folosite de ei sunt marca inregistrata si ca sunt sigurii care pun folia aceia de protectie care nu permite intrarea aerului in borcanele de plastic.

mustar (7)

Dupa cum vedeti in poza de mai sus aceasta operatiune e complet automatizata. Operatorul uman intervine doar la final cand aseaza borcanele in cutii.

Stiati ca mustarul are foarte putine calorii in schimb contine proteine, calciu, magneziu si potasiu?

Produs in Sibiu este o campanie realizata de Asociatia Produs in Sibiu si ziarul Sibiu 100%.

3 Comentarii

  1. Un fel de „How is made” scurt si la obiect :)

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top