duminică, octombrie 1, 2023

Cum sa lipesti o teava de cupru

Partea cu lipitul tevilor de cupru face parte dintr-un proiectel mai mare, pe care spuneam ca-l fac atunci cand am fost la cumparaturi pe bicicleta, acum o saptamana – doua. Dupa ceva cautari pe net, am zis sa-i fac tutorial separat, fiindca asa cum eu nu stiam cum se face si am avut nevoie doar de bucatica asta de informatie, or fi si altii la fel ca mine, si sa nu amestec mere cu pere.

necesare lipit teava cupru

Necesare:
– pasta decapanta
– fludor
– lampa cu gaz
– butelie cu gaz
– teava de cupru si fitinguri sau coturi
– smirghel fin. eu am folosit unul cu o granulatie de 240, si a fost super ok
optional perie / periuta de sarma

Le fac si o lista de preturi. Metrul de teava de cupru de 0.7 este cam 10 lei, coturile vin cam 7000 lei vechi. ce costa enorm de mult, parerea mea, sunt stutz-urile. Bine ca nu trebuie multe. Nu o sa aveti nevoie de multa pasta decapanta, si nici de fludor. Nu am inteles de ce astea doua costa vreo 25-30 ron fiecare, daca nu e mult de lucru mai bine imprumutati (pentru 12 imbinari am folosit mai putin de un capac de pet de pasta decapanta, si cam 30cm de fludor) . Butelia e ieftina, vreo 5 ron, lampa nu stiu. smirghelul e 2 lei un metru liniar.

Pasul 1: Se curata bine bine locul unde se va imbina teava cu smirghel. Pentru cot se foloseste o perie de sarma pentru interior, dar merge si cu smirghel, pe care sa-l invartiti cu o surubelnita
curatat teava de cupru cu smirghel

Pasul 2: Se da cu putina (dar putina) pasta decapanta pe teava si pe cot / fiting, dupa care se face imbinarea

Pasul 3: Se porneste lampa cu gaz, si se incalzeste teava la imbinarea pieselor, pana iese un fum albicios. Pasta decapanta s-a lichefiat deja, probabil a si curs inauntrul tevii.
incalzit teava cupru cu lampa cu gaz
(nota pe cititorii cu spirit de observatie: fiindca la momentul respectiv nu m-am gandit sa fac tutorial separat cu lipirea tevilor, nu am facut foarte multe poze. asa m-am gasit in situatia in care nu prea am de unde alege. in poze am plecat cu un cot, si am terminat cu un stutz :D)

Pasul 4: Se opreste lampa, se ia o bucata de fludor, si se atinge pur si simplu la imbinarea teava – cot. Daca ati incalzit suficient teava inainte (de obicei pana incepe sa iasa fum din pasta decapanta, sau in functie de tipul lampii si marimea flacarii, 15-30 de secunde de tinut sub flacara), fludorul se va topi si va umple spatiile ramase. Lasati sa se raceasca „la aer”, nu-l bagati in apa pentru ca datorita faptului ca metalul de la suprafata se va contracta (cotul), cel dinauntru cald si expandat (teava de cupru), s-ar putea sa apara mici fisuri, care in timp o sa duca la scurgeri.

Pasul 5: Dupa ce s-a racit, se curata cu o carpa, si cu un cutit excesul de fludor, daca este. Daca tevile nu au fost taiate tocmai drept (daca au fost taiate cu bomfaierul, de exemplu), exista posibilitatea ca sa se fi format cateva bobite de fludor si in interiorul tevii, care se poate curata cu un varf de surubelnita
O poza cu lipitura „la cald”:
final lipire teava cupru

That’s it. Acum stiti si cum sa refaceti tevaraia caloriferelor :).  O sa postez si un filmulet de pe youtube care arata exact asta, ca sa fie tacamul complet
si un mini dictionar pentru ce zice ala acolo :D, desi filmul e mai mult decat suficient.
torch - lampa
flux - pasta decapanta
solder - fludor (to solder - a lipi)
sandpaper - smirghel

Sper ca pana luni sa termin restul proiectului, si sa iasa asa cum am dorit, ca mai e si partea asta Pana atunci, numa' bine.

later edit: un mesaj primit de la dan mitea, de pe forum RHC. l-am pus in corpul postului fiindca e prea important :D. mersic dane
Fludorul nu-i bun pentru instalatii sanitare. Decapantul din interior pe baza de sacaz se arde si se curata greu. Tu ai deja decapant. Deci se foloseste fir din aliaj de staniu si plumb sau doar staniu ca sa-i multumesti pe ecologisti. Daca privesti atent intr-un magazin specializat vei vedea ca vand doar fir si nu fludor.
Un sfat. Dupa ce s-a racit incat aliajul este solidificat dar teava este inca calda....~100....150 grade stergi cu o carpa uda. Vei vedea ce frumos se curata si cuprul ramane stralucitor.....daca nu ai utilizat fludor....

21 Comentarii

  1. Bravooooo! Super postul! Insa am ceva de adaugat.Smirghelul nu e indicat,deoarece lasa reziduuri,care trebuie sterse cu o carpa si degeaba ai smirgheluit… cel mai bine este sa folosesti pasla,nu e nevoie decat sa stearga cateva sutimi de mm adica stratul de oxid. Plus ca e mai economic,smirghelul l-ai aruncat,pe cand pasla o poti folosi si de 5-6 ori pe aceeasi portiune. P.s. lampa costa cca 50 ron(depinde de magazin) modelul cu piezo,cel fara e mai ieftin,cca 40-45.

  2. Cum folosesti ultima tehnologie de tevi pt incalzire (cele de plastic cu cupru pe interior parca …). Am inteles ca sunt muuult mai bune ca cele de pexal si cupru si sunt mai usor de conectat. Avantaje / dezavantaje?

  3. o mica observatie

    fludor… e impropriu spus… de fapt e un aliaj special conceput pentru imbinarile de cupru… contine staniu, argint…

    pasta… e si ea de mai multe tipuri
    pasta decapanta… pasta metalica…

    detalii aici:

    http://temad.ro/produse.php?action=listCategory&cat_id=26

  4. plastic cu cupru pe interior?

    nu am vazut asa ceva pina cum… cred ca gresesti… si te referi la PPR

    e si asta un fel de plastic… dar imbinarile se fac prin polifuziune…
    pentru asa ceva exista un aparat ce incalzeste capetele ce vor fi imbinate…asta e nitel mai scump, in jur de 5 mil… are capete pentru diferite dimensiuni
    ppr e foarte ieftin… nu se acumuleaza pe el acele depuneri de calcar pe care le stim cu totii, e destul de flexibil, nu stai cu teama ca il rupi, rezista f bine la temperaturi extreme…
    trecerea de la ppr la tevi de fier sau cupru se face foarte usor, exista piese intermediare cu filet metalic… pe o parte ppr, pentru a putea sa te legi la o teava de ppr, pe de alta un filet metalic incorporat in piesa de ppr cu care treci usor la alt tip de teava…

    ppr-polipropilena

  5. super site

    imi place diversitatea domeniilor abordate

    felicitari admin „Ce pot face doua maini dibace”

  6. Nu am apucat sa ma uit prin tot saitul dar este expresiv ceea ce ati facut si aratat aici.
    O singura obiectie: fludorul are un (sau mai multe canale) in lungul generatoarei care cunt pline cu colofoniu. Daca ati folosit asa ceva e risipa. Se folosesc la lipituri electronice.
    O ,,smierlappe” pa nemţeste adica o laveta de smirgaeluit e mai eficienta decit un smiergel. De fapt a spus cineva mai sus.

  7. PS.: La pasul cinci , daca ai asamblat teava cu o alta din instalatie in care nu mai ai acces, cum rezolvi surplusul de cositor care ramine in instalatie?

  8. Da, acum am vazut ,pentru ca nu am avut rabdate sa citesc totul, ca nu ati folosit pasta decapanta care este dedicata pentru asa ceva, pentru asemenea lipituri: cea care are incorporata in ea praful de cositor. Aceasta da certitudinea ca stratul de cositor este de jur imprejurul suprafetelor de lipit, la interior, nu numai cordonul de la exterior. Liitura tre sa reziste la presiuni mari. Cred ca sunteti de acord ca cei care au pus la unct tehnologia nu au ales degeaba sa incorporeze praful de cositor in pasta decapanta.
    Parerea mea!

  9. Am vazut in clip ca ,,prăfiesorul” avea deficiente in a realiza lipitura corecta: teava trebuia tinuta in picioare pentru ca aliajul ca patrubânda intre piese. Gazul nu are la consumator decit 0,5 atm pe când intr-o retea termica ajunge la aproape 3 atmosfere. Daca lipitura se face pentru o teava de alimentare cu apa intr-un bloc turn de 10 etaje, presiunea poate depasi 8 atmosfere. G’diţi-vă ca 10metri coloana de apa este o atmosfera.
    părerea mea!

  10. Foarte interesant articolul, felicitari. Insa daca nu va descurcati, nu ezitati sa apelati la un specialist. 0726.575.067

  11. bun…m.s.chir am cautat ceva de genul acesta…eu am instalatia in casa din inox facuta de mine tot prin acelasi procedeu.tin bine imbinarile de 2 ani.am avut nitica teama dar vad ca rezista la 2,5 bari fara probleme.

  12. danielinstal

    cuprul este estetic dar doar atat , eu am instalatia toata din ppr si stau fara frica de 7 ani la vremea aia a fost cam scumpa dar acum constat ca a meritat pe deplin

    • mai ai 3 ani si dupa aceea o sa cam apar probleme. plasticul ramane plastic, se degradeaza… dupa posibilitati
      Rezistenţa cuprului la coroziune este
      considerată perfectă, deoarece în sistemul
      periodic este situat după metalele nobile.
      Cuprul previne procesul de creştere şi
      răspândire a bacteriilor în apa din ţevi.
      Această proprietate a cuprului este foarte
      importantă -în special la distribuţia de apă
      caldă menajeră- unde cuprul ajută eliminarea
      bacteriilor legionella.
      Folosirea cuprului este convenabilă la
      distribuţia apei calde şi apei reci menajere,
      la sistemele de încălzire, la instalaţiile de
      încălzire solară, la distribuţiile de combustibil
      lichid şi de gaze, în industria frigorifică.

  13. Bine, dar daca am o taietura de 1cm, 1.5cm – ca de bisturiu pe o teava de 1m, deci nu trebuie imbinata- ca teava e deja in system, din cauza inchetului m-am trezit cu taietura, pe asta cum o repar? Sau trebuie sa schimb teava? Ma gandeam sa o cositoresc tot cu lampa de gaz si aliaj de lipire… Sau cum sa fac? Sa tai teava in locul ala dupa care sa vin cu un racord sa lipesc cele doua bucati de teava formate? Merci.

  14. O imbinare intre 2piese de cupru ( un capat de teava D22 si un cot22 ), in cadrul unui ansamblu de mai multe repere , poate fi remediata, ( adica pot sa reincalzesc imbinarea , in vederea obtinerii etansarii ), sau este compromisa imbinarea si deci trebuie eliminat din cadrul ansamblului . La prima proba de etansare ( cu apa , fara presiune ) imbinarea a fost etansa, nu prezenta picurari, nici macar umezeala ( am folosit ca test in servetel alb ). Ulterior, la imbinari succesive si obtinerea ansamblului mentionat ( cam 9repere : tevi, coti, teuri ) la ultima proba cu apa, aceasta imbinare ( al 3-lea, ( cronologic) ) nu mai prezenta etansiere. Am reincalzit imbinarea si am vrut sa mai depun adaos ( sa astup gaurile ), dar nu am observat absorbtia aliajul-adaos si imbinarea este mai departe neetansa.
    Deci : o imbinare poate fi reimbinata prin simpla reincalzire ,
    Cu multumiri,

    • Incalzeste zona mai puternic si da-i aliaj cat incape ca merge.Din cauza urmelor de apa se fac pori in lipitura si mai picura cate putin.Si incearca sa folosesti un arzator profesional mai mare ca sa poti incalzi rapid intregul ansamblu de piese avand in vedere faptul ca o lampa obisnuita e cam la limita maxima la teava de 22 .Eu am ptr cazuri rare de acest fel un arzator rothenberger de 60 mm racordat la o butelie gpl.mare.Atentie sa nu dai foc la ceva ca are o flacara de aproximativ 80 cm .

  15. Destinat lui , am citit cu atentie randurile dumneavoastra si va transmit , azi am cochetat ( Cu-dezamagit ) cu sistemul clasic – teava de 1/2 si 3/8 toli, si filetare cat incape, apoi etansare cu banda teflon – pana la vesnicul Calti+pasta verde , daca am gresit desfac imbinarea si pun materialul izolator mai atent, sistemul Cu, recunosc ca este mai elegant si mai actuala, in conformitate cu ofertele generale, dar si mai scump ??
    Inca odata Multa Multumire ! si mai speculez caci incerc realizarea propusa in regie proprie ca sa ies mai ieftin, inca nu am cheltuit mult pe directia tevilor de Cu, asa ca posibil sa schimb macazul.
    Cu multa Stima !

  16. Buna ziua :)
    Oameni buni, daca e vreunul milos printre voi, ajutati un om care se chinuie cu o teava de cupru verticala de vreo 2 ani. Pozitia verticala ma face sa lucrez foarte, foarte greu cu ea – fludorul ala mereu se scurge si nu ramane pe locsorul unde s a produs fisura in teava. Ramane foarte fina „astuparea” si se tot fisureaza iar si iar si iar , de m a innebunit.
    Aveti idee ce trebuie facut? (multam tare , dar tare tare tare tare tare de tot ).
    Primavara frumoasa :)

  17. Mari figuri mai sunteti… incercati sa inventat apa calda :)

    Pai zice clar in loguri cum se imbina tevile de cupru: pasta decapanta cu metal in ea
    vezi: danbnz 13/09/2009 la 13:17

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top