duminică, septembrie 25, 2022

Cum sa instalezi si sa configurezi un router

De ce? Din doua motive:
1) nu vrei sa platesti inca o data abonament la internet ca sa-ti mai dea un ip, chiar daca iti ofera 25% reducere.
2) tocmai ti-ai luat un laptop si vrei sa citesti www.douamaini.ro din garaj. nu sa dai doua ciocane si sa te intorci la pc sa vezi care-i pasul urmator :)

Treaba este destul de simpla, insa e posibil sa-ti prinzi urechile daca esti obisnuit doar cu yahoo messenger, dc++ sau revconnnect si internet explorer. Cum o fosta colega de-a mea de liceu, care a terminat clasa de informatica si-a prins urechile, am zis ca e bine de facut un tutorial despre configurarea ruterului

Necesare: un ruter wireless (evident)
inca un cablu, nu foarte lung (2-3 metri e suficient). amandoua se pot cumpara de-a gata din orice magazin de calculatoare (vedeţi aici un magazin online bun).

Step 1: RTFM – adica cititi manualul :). O sa va spuna in cea mai mare parte ce trebuie facut. lucrurile esentiale de retinut: IP-ul
Step 2: conectati cablul prin care vine internetul in portul WAN al ruterului. WAN inseamna Wide Area Network
Step 3: conectati celalalt cablu intr-unul din porturile 1-4 de la ruter, si celalalt in calculator
router d-link
portul singurel, din partea opusa antenei este portul WAN. porturile de langa antena sunt porturile normale, 1-4.
Step 4: Notati pe o hartie datele actuale de la internet. Verificati de doua ori ce ati scris pe foaie.
Ca sa vezi datele actuale, ai 2 variante: ori dai dublu click pe iconita cu 2 calculatoare din tray (dreapta jos). Apoi click pe „Properties”, scroll down si dublu click pe „Internet Protocol (TCP/IP)”. Acolo se afla 5 numere formate din serii de cate 4 x numar de trei cifre, mai mic decat 256 :). In ordine, de sus in jos, notati-le pe toate pe foaie: IP, subnet mask, gateway, preffered dns server, alternate dns server.
Step 5: Setati „Obtain an ip address automaticly” si „Obtain DNS server address automaticly”, ca in poza de mai jos
obtain ip and dns auto
Step 6: Aici intervine partea cu cititul manualului. Ruterele au un ip default, cu ajutorul caruia accesati interfata de configurare. Acest IP este fie „192.168.0.1” sau „192.168.1.1”. Intr-un browser, scrieti „http://192.168.0.1” sau „http://192.168.1.1„. Pentru a va fi mai usor, le-am facut linkuri, ca sa dati click pe ele. Cand ruterul este accesat, pe ecran va aparea o casuta de login. Userul si parola standard pentru ruter le gasiti in manual. De obicei userul este „admin”, iar parola „admin”, „123” sau nu este deloc.

Daca nu ati reusit sa va conectati la ruter folosint procedeul de mai sus, nu disperati. Exista destule de verificat
1) verificati cablurile de alimentare ale ruterului, cat si cablul de la calculator la ruter. trebuie sa fie aprinse asa: becul de power, becul de wan (daca ati bagat corect cablul de internet in portul wan), si becul corespunzator portului din ruter la care ati conectat calculatorul (1,2,3 sau 4)
2) resetati ruterul. are un buton care poate fi apasat cu un varf de pix, scrie in manual unde este
3) cand ati setat punctul 5, i-ai spus calculatorului ca altcineva ii va da ip-ul, in speta ruterul. cum windows-ul e mai cretinut, s-ar putea sa nu comunice bine. cautati in manual adresa exact a ruterului, si dati calculatorului ip-ul urmator (adaugati 1 la ultima cifra din setuld e 4 al ip), iar la subnet mask puneti „255.255.255.0”.
exemplu: daca ruterul are ip-ul „192.168.0.1”, dati pc-ului ipul „192.168.0.2”

Step 7: cititi iar manualul. de obicei exista un wizard care va configura routerul pentru voi, cu interventii minime. daca nu merge, cititi mai departe: Asta e meniul principal al unui ruter d-link. in pare parte sunt asemanatoare:

ruter meniu principal
Wireless – partea de configurare a wireless-ului (enabled / disabled, protectie)
WAN – partea de configurare a ruterulu pentru a se conecta la internet. Aici ii vom specifica ip-ul, gateway-ul, dns-ul, si restul datelor scrise pe foaie mai devreme
LAN – (Local Area Netword). De aici specificam ip-ul intern al ruterului (schimbam acel 192.168.0.1). De preferat sa ramana asa
DHCP – un ruter functioneaza cam asa: el se conecteaza la internet, si are un ip extern. Fiecarui calculator care se conecteaza la ruter, i se asigneaza un ip „intern”, din acelasi range cu ip-ul intern al ruterului. Adica 192.168.0.x. De aici se pot seta ipurile interne care vor fi asignate calculatoare. Detaliez mai incolo ce si cum.

Bun, ca sa facem ruterul sa se conecteze la internet, intram in meniul WAN. Daca aveti un ip fix (firma de internet v-a asignat un ip care este numai al vostru), atunci mergeti la bifa „Static IP”
router setari ip static
acolo completati cu datele scrise pe foaie putin mai inainte. Restul de setari nu va intereseaza. Tinand cont ca firmele de internet au evoluat ceva, aveti nevoie sa setati si MAC-ul. MAC-ul este o adresa unica in lume a placii dvs de retea. Ca sa se asigure ca netul vostru nu este „furat”, de alte persoane care stiu ip-ul si setarile, firmele de net dau acces la internet de pe acel ip numai de pe adresa placii voastre de retea. De aceea, daca schimbati placa de retea (sau calculatorul cu placa interna), s-ar putea sa nu va mai mearga netul. MAC-ul pe ruterele d-link se seteaza din meniul „Dynamic ip address”. Cel mai bine cautati in manual de unde se poate asigna mac-ul ruterului.

Daca va conectati prin modem, si nu aveti ip fix, intrati la „dynamic ip”. Acolo introduceti setarile date de provider. tot de aici se schimba si mac-ul la routerele d-link
router setari ip dinamic + mac

Mac-ul placii de retea se afla in felul urmator: Se merge la meniul start, apoi run. Se scrie „CMD” in casuta si se apasa enter. Apare o fereastra neagra in care se pot scrie comenzi :).
Comanda pe care trebuie sa o scrieti este „ipconfig /all”. Rezultatul este in fereastra urmatoare
ipconfig /all
Macul este format din 6 seturi de 2 cifre sau litere (a-f). Valoarea de langa „Physical address” este mac-ul. Aceasta valoare trebuie sa o introduceti in admin-ul ruterului, si apoi sa apasati butonul de „Clone MAC”. cum eu am clonat deja mac-ul, butonul este „Restore MAC”
Salvati setarile ruterului. Daca ati setat toate datele corect (ip, gateway, dns, mac) pc-ul dvs ar trebui sa fie conectat la net.

Setarile wireless:
wireless settings
Este bine sa puneti un pic de securitate pe wireless, ca sa nu se dea vecinii pe netul vostru. Lumea recomanda WPA.

Setarile DHCP
setari dhcp
Daca vreti ca sa aveti acelasi ip intern de fiecare data cand va conectati la ruter. Pentru asta trebuie sa va stiti mac-ul. De asemenea, de aici puteti seta ce ip-uri sa imparta ruterul. Util atunci cand sunt mai multe calculatoare in retea, si fiecare are alocat un spatiu de x ip-uri, intre 100-110 sa spunem

Inca 2 chestii, care le puteti gasi utile. Ruterul poate permite accesul la internet pe baza unor liste de ip-uri sau mac-uri. Advanced – filters e meniul de data asta:
mac filters. Asta ca sa fiti siguri ca doar persoanele care trebuie intra pe net (o parola poate fi data si la un prieten, insa mac-ul e mai greu de schimbat).
Lucruri care pot fi facute din meniul de filters:
– sa dati voie numai anumitor persoane sa intre pe net, pe baza ip-ului sau mac-ului
– sa permita accesul numai pe anumite situri, sau sa blocati anumite sit-uri. Daca aveti un copchil care nu-si face temele, ii dati voie doar pe wikipedia de exemplu. daca e cuminte ii dati voie si pe redtu….aaaa, pe ziare si forumuri :)

Last but not least, daca vrei ca un pc sa aiba acces nerestrictionat pe net, atunci cautati setarea „DMZ” sau „Demilitarized zone”. Accesul nerestrictionat poate fi facut doar de pe un singur ip intern. Ca sa fiti siguri ca voi sunteti cei cu accesul nelimitat, asignati-va acelasi ip folosind static dhcp (un pic mai sus, la setarile dhcp)

cred ca e suficient. setari pot fi multe, de limitare a anumitor porturi sau servicii (messenger, jocuri, torente, ftp, etc), intre anumite ore, sa va conectati din exterior la ruter, loguri, chestii, trestii, socoteli. ah, era sa uit, sa schimbati parola de admin a ruterului, iemdiat ce va logati la el

vorbarie multa, insa toata treaba dureaza maxim 5 minute.
succese nebanuite

later edit: un lucru pe care l-am omis, upgrade-ul de firmware. Trebuie sa va uitati pe spatele routerului, si sa vedeti de model de firmware are A/B/C/D/E. pentru A, C, D, E, puteti lua fisierul .bin de aici:
http://support.dlink.com/products/revision.asp?productId=DI-524

insa pentru varianta B ( DI-524_revB ), care o am si eu (o fi la moda in romania, trebuie sa intrati pe alt link:
http://www.dlink.com.au/tech/Download/download.aspx?product=DI-524&revision=REV_B&filetype=Firmware
De ce trebuie sa fie  pagina diferita pentru modelul B n-am inteles, insa sper sa va scape de ceva cautari
Pentru documentatii pentru orice model, gasiti aici: http://support.dlink.com/default.asp?orig=1
alegeti din dreapta sus modelul si numarul routerului, si o sa gasiti raspunsuri la orice intrebare legata de router, plus alte fisiere pentru download.

85 Comentarii

 1. N-am invatat la scoala despre routere asa ca nu mai zice ca mi-am prins degetele… :)))))

 2. salutare!
  nu stiu altii, dar eu nu prea priceam prea multe cand a fost vb de router si de intalarea lui. dar ai facut o treaba super buna si am reusit si eu . felicitari! ai tact pedagogic :)

  • da ce router tiai luatt , a si app ca sa stiu sieu cate cabluri de reteaiti trebuiesc pt instalarea routerului? ca am rasfoit tot googlu-ul!

 3. buna treaba! miam dat seama ce era de vina : mac adressul nu era acelasi cu cel al placii. ms mult, f bun tutorial! Keep up the good work!

 4. super tare site-u:)… love it 😡

 5. foarte bun ghidul , merci mult

 6. Foarte folositor … Recent miam luat un router si ma uitam ca prostu la el totusi nu am inteles Cablul ala de 2-3 m (albastru) trebe scos din placa de baza … k doar e wireles… faza e k atunci cand scot cablu pica netu … Multam pt „guide” xD

 7. hello.am o mare nelamurire in legatura cu routerul achizitionat recent.sincer m-am bucurat sa vad toti pasii explicati( mai pe intelesul tuturor) de pe acest site insa nu reusesc sa-i dau de cap.la introducerea username-ului -cel cu admin- nu merge de nici o culoare,imi da 401 unauthorized.cablul acela de 2-3 m care zici tu tb bagat la un capat la computer si celalat capat la router?dar cu celalat computer cum fac?

 8. Step 3: conectati celalalt cablu intr-unul din porturile 1-4 de la ruter, si celalalt in calculator. celalalt computer il bagi in alt port, in 2 de exemplu

  userul si parola default le gasesti in manual

 9. Excelent tutorial.Tocmai am dat 80 de lei ca sa-l instaleze un baiat destept!

  Daca-l vedeam mai inainte!

 10. Chiar am incercat sa instalez azi router-ul si am zis ma de ce nu merge ?! vre-o ora am „lucrat” la el , am dat la toate butoanele dar nimik , tot nu mergea si am zis sa caut niste instructiuni ceva. Am gasit – Ms frumos

 11. fff tare!!!ms mult…

 12. salut am si eo o problema… va rog sa ma ajutati id k1ng_alex la mne e direct setat la ip sa nu le vad..

 13. va rog sa ma ajutatii…pls

 14. camoranesy_69

  Salut am tot incercat sa instalez routerul dar nu am putut:(..Deci eu am 2 abonamente in casa si pe unul dintre ele vreau sa bag routerul sa conectez 2pcuri pe el..si nu stiu cum sa il configurez:(id messenger:xxxx va rog frumos dak ma poate ajuta cineva:(

  Multumesk anticipat!!

  edit: please fara adrese de mail / mes

 15. Salut,

  Felicitari este un ghid perfect. Eu detin exact acest tip de router si recent am adaugat in lan un network camera. Acum as vrea sa stiu ce trebuie configurat in router si cum pentru a putea vedea din internet (de la munca) camera. Nu stiu cum sa procedez. Am internet prin rds cu Dynamic PPPOE. Multumesc mult.
  La Multi Ani 2009

  Cu stima,

  Radu

 16. Salut.As dori sa te intreb si eu daca nu te superi,cum as putea sa-mi recuperez parola de la router.am reusit sa-l fac sa functioneze ,dar nu mai raspunde la parola pe care eu o stiam.de ce oare?Multumesc anticipat

 17. @laurica: vezi ca are un buton ascuns, pe care poti sa apesi numai cu un varf de pix sau un ac. tii apasat un pic si se intoarce la setarile din fabrica, inclusiv parola

  din afara arata ca o gaura micuta in carcasa, de obicei pe partea din spate a mufelor sau pe partea de jos

 18. Multa vorbaraie aiurea. Aproape tot ce ne-ai spus tu pe aici se poate face cu un singur click pe quick installation (e mai sigur si mai usor). Ai vorbit de dinamic ip, de static ip, dar de PPPoE (pt rds si alte cele) nimic. Ne-ai aratat doar un caz particular, iar pe unii dintre noi cu siguranta i-ai bagat in ceata.

 19. lilymonique celalat calc il conectezi cu un pech coard in router in oricare din cele 4 porturi libere atentie nu in wan acolo intra numai cablul general!

 20. Alx!!! pt PPPoE RDS-U SAU CLICK NETU ITI OFERA MANUAL D INSTRUCTIUNI! DEJA NU MAI E VORBA D ROUTER CI D MODEM!

 21. FOARTE CURIOS E, CA LA MINE LA FIRMA UNDE LUCREZ , CLONEZ DOAR MACU-L, DAU FIREWALL JOS, PUN PAROLA SI GATA ROUTERUL!!!

 22. Am o mare problema nu reusesc sa dau de capat!
  Am 2 ip 89.114.67… pe un singur fir un swichi sweex 4 iesiri care imparte la 2 calc(A,B) .pina aici totul ok!,
  Simultan mai am 2 calc (C si D)care incerc in disperare sa le cuplez prin broadband router sweex tip R0001 tot cu 4 iesiri la swichi .(!,nu vrea ruteru!) Mentionez ca am incerat si invers ruter primu da nu pot iesii decit pe un ip si plingi linga calc(viteza).
  Configuratia ideala (actuala) ar fi: retea-swichi :calc A ,ruter-calculatoare B+C+D
  (aci ma lovesc de config ruterului mai precis dupa swici nu vrea setari)
  Ma poate indruma cineva?Multumesc anticipat si sint online!

 23. de ce nu zici ca la click net pentru un modem usb router-ul nu se poate instala? poate cuiva ii pasa…

 24. salut eryk!,configuratia este cablul de retea(cu 2 ip)in swici sweex sw 005 din care sa iasa un calc pe un ip si router sweex RO 001 (uk) al 2 ip (cumva clonat ip si macul),iar din router sa iasa 3 calc (mai slabute)
  se poate sa-mi dea si mie cineva ceva lamuriri ?

 25. Salut!
  Mi-am luat si eu un roter dlink, l-am instalat urmand pasii prezentati mai sus, imi apare reteaua mea in lista de retele , iar cand dau click sa ma conectez imi arata „the system did not find a certificate to log you on the network”.Ce ar trbui sa fac?
  Multumesc!

 26. e bun tot ce am vazut
  ceva imagini si scheme mai multe mar nteresa
  oricum e foarte bine

 27. Am si eu o intrebareeeeeeeeeeee………….
  Incerc sa configurez un Dlink…….dar nu pot sa ii dau de cap nici dupa ce urmez pasii….nu pt accesa WIZARDU…….ca sa pot sa il setez……………Ma ajuta cineva Va roggggggg

 28. Mi-am luat si eu exact acelasi tip de ruter, foarte bune indicatiile. Cu toate astea m-am blocat. La mine netul vine cu un IP static alocat MAC-ului palcii de retea. Asadar ca sa fac sa mearga netul trebuia sa-i spun ruterului sa cloneze macul placii cu pricina. Pornit calcu pe care vine netul, bagat ruter in priza dupa care legat la calc prin cablu de net. accesat setarile ruter (http://192.168.0.1 si la sectiunea „static Ip adress” bagat datele cu IP-ul, cum scrie si mai sus. Mers mai sus la „dynamic ip adress” si clic „CLONE MAC”. Si… gata!!! merge. Super. Astea le-am reusit a doua zi, ca in prima zi am stat vreo 4 ore si am crezut ca dau cu el de pamant, am setat la el pana cand mi-am blocat accesul de pe ambele calcuri.
  Oricum mersi Paul.
  Intrebari?

 29. acelasi tip de router,2 calc conectate la net prin cablul albastru…pe primul merge netu dar pe al doilea…e jale mare..sau invers…intotdeauna un calc e afectat daca netul e in regula pe celalalt…e vreo setare pe undeva?

 30. am acelasi tip de router… insa pe windows vista… am pus parola pe wireless si acum nu mai pot sa intru… nu cere nicaieri parola, cineva imi zicea ca la modul de encriptare am ales ceva diferit de ce vede vista … tot nu ii dau de cap insa…
  pls help

 31. Salut!
  Pana acum cateva zile am stat la cineva care avea net de la o retea de cartier si am putut sa instalez routerul D-Link, dar acum m am mutat si am internet de la RDS si nu mai pot accesa configuratia lui…nu se conecteaza la acel ip (192.168.0.1).
  Stii care ar fi cauza?

 32. Salut!
  …pe mine ma framanta o alta problema… Pc-urile conectate LAN si WLAN fuctioneaza ok. pe internet, dar nu pot sa le vad intre ele. Am ID DYNAMIC si nu stiu ce trebuie facut; ce ID trebuie setat….

 33. …mentionez ca toate sunt prin D-Link la RDS….

 34. am reusit sa fac tot ce trebuie la router dar cred ca nu bine petru ca calculatorul merge dar leptopul nu
  precizez ca este router cu cablu
  am marea rugaminte daca ma puteti ajuta cu pasii pentru a reusi
  router-ul este trendnet tw100-s4w1ca
  MULTUMESC

 35. esti tare baby 😉

 36. Salut, am si eu nevoie de setarile pe care ar trebui sa le urmez in cazul in care am un ip static de la RDS si deocamdata folosesc doar un laptop in casa. Poate o sa mai vina la un moment dat inca un laptop. Mentionez ca folosesc windows 7. M-ar interesa in mod special sa folosesc wireless-ul. Si ca un warning, considerati ca sunt praf in electronice si habar nu am ce tre’ sa fac. Ms anticipat!

 37. buna. Sunt super tari explicatiile… felicitari..
  si eu am aceiasi problema ( oarecum) ca si ceilalti…ba mai mult la “Internet Protocol (TCP/IP)”,acolo unde se afla 5 numere formate din serii de cate 4 x numar de trei cifre etc. la configuratia mea de RDs imi apare diect setarea “Obtain an ip address automaticly” si “Obtain DNS server address automaticly”. m-a bagat in ceata, caci nu mai stiu cum sa procedez…asta e pt calculator…cat despre leptop, ar trebui sa urmez aceiasi pasi in ceea ce priveste configuratia? as mai avea nevoie de inca un cablu? tot un D-link-120 posed… multumesc.

 38. Salut! Am incercat, dar nu reusesc. Am provider RDS, un calc si un laptop, pe ambele xp…

 39. foarte bun tutorialul.sunt pe rds fibra,am reusit sa fac routerul sa mearga.sunt amator de CS si as vrea sa joc si cu mai multi prieteni pe un server gol,dar si cu fratele meu care joaca de la alt pc conectat tot la router.cand inta unul din noi pe server si intra si celalalt ne scoate pe amandoi si zice ca avem acelasi ip.putem rezolva problema aceasta.
  multumesc anticipat

 40. bai frate wplica mai bine questia cu : 5: Setati “Obtain an ip address automaticly” si “Obtain DNS server address automaticly”,si
  cautati in manual adresa exact a ruterului, si dati calculatorului ip-ul urmator (adaugati 1 la ultima cifra din setuld e 4 al ip), iar la subnet mask puneti “255.255.255.0″.
  exemplu: daca ruterul are ip-ul “192.168.0.1″, dati pc-ului ipul “192.168.0.2″.Pai ori setam cu automat ori cu use the following adress.Hotarastete

 41. salut,miam luat de curind un roarter (model:TL-SF1005D) si nu stiu cum sa fac setarile ca sa mearga si la calculator ca la lectop merge internetul,firele sint bagate normal prin roarter.cum spuneam la lectop merge internetul si la caculator nu,cu toate ca imi scrie ca e conectat.la lectop am windows 7,si la caculator windows xp pe cu interfata pe romaneste.

 42. va rog ajutatima

 43. cum ai putut sa iti cumperi „LECTOP” cand tu nici sa scrii nu stii? nu o sa inteleg tara asta niciodata :)))

 44. Buna!
  Mi-am prins urechile!Nu reusesc sa folosesc router-ul!Am un D-link!Problema este alta,sunt abonata la RDS,si astia nu iti dau nici o explicatie ce ar trebui sa faci!Am pus cablurile cum trebuie,dar nu am net pe calculator!Ce sa fac?Invatati-ma,sa nu radeti dar am de 2 ori varsta voastra,si pricep mai cu incetinitorul!Multumesc!

 45. foarte bun walkthrough ..gj

 46. salut am o intrebare te rog ce pot face daca atunci cand bag in browser http://192.168.0.1 imi apare ca si cum nu mi`ar merge internetul nu imi apare chestia aia cu admin … 😐

 47. eu nu mai stiu parola unde sa fac setarile la router.!
  cum o aflu?

 48. buna
  am o intrebare
  as putea sa fac sa mearga 2 pc-uri si un laptop wireless la un router?

 49. Mii de multumiri ptr tutotial-ul prezentat, ma ajutat enorm de multe.Inca o data multumesc

 50. deci esti cel mai destept baiat de pe net!sa mai faci tutorial-uri din astea!! destepti si cealalta jumatate de Romanie:*:*:* bafta mssk mult ff util tutorialul

 51. Eu nu mai am cartea, ce pot sa fac ?

 52. Am si eu o nedumerire… nu ma pot conecta pe browser la ip 192.168.1.1
  imi apare stresantul mesaj „Hopa! Google Chrome nu s-a putut conecta la 192.168.1.1″
  de ce???? si ce pot sa fac???
  va rog mult ajutati-ma :((

 53. salut as dori si eu sa configurez un router wirless se numeste serioux NRW-N150 si am un modem linksys spa 2102 si cand vreau sa intru cu 192.168.1.1 si scrie user name admin pasword admin numi intra delok ce trb sa fac??????????

 54. Am un router d-link si am routeru configurat pt wireless. Problema e ca atunci cand fac server ceilalti nu ma vad pt ca am un ip intern cum spuneai. cum pot face ca sa am ip-ul real ca ceilalti sa ma vada si sa mearga wireles-ul.
  Multumesc

 55. am net de la RDS si inainte sa ma apuc de instalat un router am vrut sa-mi sciu acele date actuale legate de IP, DNS si asa mai departe pe care ziceai sa le notam pe o foaie.

  Ei bine, la mine acolo deja e selectat pe ‘Obtain an IP address automaticaly” cum sa fac sa aflu acele combinatii de cifre?

  Multzam fain!

 56. Buna ziua. Detin un router wiereles d-link di-524, am o conexiune internet rds-rcs, doresc sa conectez un calculator (placa wiereles airplus g520) si un calculator prin cablu. Ma puteti ajuta cu setarile routerului. Sarbatori frumoase si un PASTE fericit tuturor.
  Cu respect C. Ciprian

 57. Florin Adrian

  Buna ziua!Am si eu o mica intrebare? Am facut configuratia la Router..exact in pasii de mai sus…La calculator mi’arata cum ca ar fi conectat netul si ca merge,,dar cand dau sa accesez o pagina WEB sau sa ma loghez pe Yahoo Messenger nu merge! Vreo idee??? Un sfat cv??

 58. Salut!
  Va rog, cu lacrimi in ochi, ajutati-ma.
  Am un router cu o adresa ip publica , un server exchange pe un calculator, din reteaua locala, care are un ip, evident, privat. In plus am un domeniu inregistrat la RNC. Domrniul este legat pe ip-ul public. Pot trimite si primi mailuri cu o exceptie: cand trimit pe un cont gmail primesc imediat un mesaj care spune ca mailul a plecat de pe o masina care are un ip diferit de al domeniului si ei nu accepta asta.
  CE SA FAC? :(
  Se poate cumva ascunde adresa privata a serverului exchange ?

 59. Suna la RDS si roaga-i sa iti schimbe ptr-ul

 60. Buna am router D-link DIR 600 si nushtiu sa-l configurez. mam uitat la 100 de tutoriale video si nushtiu cine stie si ma ajuta? va rog id meu este: blackvipeer@yahoo.com multumesc!

 61. am o problema cu un router wireless marca serioux (srx-wr150A1), am incercat sa urmez pasii din manual dar in command prompt dupa ce am scris „ping 192.168.16.1″ imi scrie acolo „Destination host unreachable de 4 ori , Ping statistics for 192.168.16.1: Packets: Sent=4, Recived=0, Lost=4 ” iar cand deschid browser-ul si introduc http://192.168.16.1 nu mi se conecteaza, nu imi apare acea fereastra de logare. internetul este de la rds. astept un raspuns de la cei care au idee ce as putea sa fac

 62. buna. am incercat de multe ori dar nu reusesc sa accesez pagina http://192168010.1 am pus si ip-urile cerute(3) cand ati setat punctul 5, i-ai spus calculatorului ca altcineva ii va da ip-ul, in speta ruterul. cum windows-ul e mai cretinut, s-ar putea sa nu comunice bine. cautati in manual adresa exact a ruterului, si dati calculatorului ip-ul urmator (adaugati 1 la ultima cifra din setuld e 4 al ip), iar la subnet mask puneti “255.255.255.0″.
  exemplu: daca ruterul are ip-ul “192.168.0.1″, dati pc-ului ipul “192.168.0.2″) oare unde am gresit si de ce nu imi da aceasta adresa ca sa pot configura routerul?

 63. reyna:
  buna. am incercat de multe ori dar nu reusesc sa accesez pagina http://192168010.1 am pus si ip-urile cerute(3) cand ati setat punctul 5, i-ai spus calculatorului ca altcineva ii va da ip-ul, in speta ruterul. cum windows-ul e mai cretinut, s-ar putea sa nu comunice bine. cautati in manual adresa exact a ruterului, si dati calculatorului ip-ul urmator (adaugati 1 la ultima cifra din setuld e 4 al ip), iar la subnet mask puneti “255.255.255.0″.
  exemplu: daca ruterul are ip-ul “192.168.0.1″, dati pc-ului ipul “192.168.0.2″)oare unde am gresit si de ce nu imi da aceasta adresa ca sa pot configura routerul?

  dar trebe sa ai bagat si routeru in priza si in pc….cablu de retea in wan

 64. numai de bine celui care a postat toate informatiile foarte clare am un router „u.s. robotics” aceste imagini si explicatii mi-au fost de un real folos cu toate ca difera putin setarile de routere dar principiile sunt aceleasi…in fine bafta acolo pe unde esti OMU
  PS.–A T E N T I E––CINE BAGA UN ROUTER PRIN RDS-RCS NUMAI ESTE ACELASI IP-UL CARE TREBUIE BAGAT IN BROWSER PTR SETARILE ROUTERU-LUI. ESTE IP-UL DE LA SETARILE CARE LE ARE IN PC LA:START/CONTROL PANEL/NETWORK AND INTERNET CONNECTIONS/NETWORK CONNECTIONS…(CLIK DREAPTA PE LOCAL AREA CONNECTION)/CLIK PE STATUS…IAR AICI AVETI IP-UL PTR BROWSER.. DE LA IP ADRESS SAU DE LA DEFAULT GATEWAY…IN CAZUL MEU L-A LUAT PE CEL DE LA „GATEWAY” PTR SETARILE DE LA ROUTER.SPER CA AM FOST SI EU PUTIN DE AJUTOR PTR ALTII…BAFTA LA TOATA LUMEA

 65. am si eu un ruter CISCO E2000si nu pot sa al instalez pe motiv ca-mi cere un cod s-au parola cio fi ea si nu am de unde so iau.
  -Ce pot face an acest caz?

 66. vali:
  am si eu un ruter CISCO E2000si nu pot sa al instalez pe motiv ca-mi cere un cod s-au parola cio fi ea si nu am de unde so iau. -Ce pot face an acest caz?

  DACA ESTE VORBA DE USERU L SI PAROLA ROUTER ULUI ESTE STANDARD DUPA CATE STIU USERUL”ADMIN”PAROLA”ADMIN”

 67. buna ziua :) am si eu o intrebare:d
  daca nu am 2 calculatoare si veau sa instalez un ruter doar pentru laptop …..se poate si fara sa fac legatura intre ruter si laptop cu cablu??? :)

  • deny……. in cazul unui laptop e indicat sa folosesti un router wireless deoarece cablul de internet e greu de manevrat si se strica foarte repede mufa ( uneori cea de pe cablu sau cea a laptop-ului ), ca sa nu mai vb de situatia cand vine un prieten sau cineva din familie cu un alt leptop sau ps 😉

  • SALUT DENY…PROBABIL GABYY NU A INTELES INTREBAREA BINE..DAR NU AI CUM SA FACI SETARILE ROUTER-ULUI FARA UN CABLU IN PREALABIL INTRE ROUTER SI LAPTOP ASTA IN CAZUL IN CARE DETII DOAR UN LAPTOP(DESIGUR DACA AM INTELES IO INTREBAREA BINE)BAGI CABLU DE LA INTERNETUL CARE-L AI IN ROUTER DE LA ROUTER LA LAPTOP FACI SETARILE ROUTERULUI EVIDENT SI PTR WIRELESS DUPA CARE TE POTI DECONECTA DE LA CABLU DIN LAPTOP IN ROUTER SI MERGI CU WIRELESSU DE LA LAPTOP DESIGUR AVAND SETARILE DE RIGOARE IN LAPTOP PTR WIRELESS…SPER CA AM INTELES INTREBAREA BINE SI CA AM PUTUT FI DE AJUTOR….BAFTA

 68. sall cum fac setarille la un router xavi X5258-P2 dak nu am driveru la el si ip pe site nu merge bag id admin si pass si nu se conecteaza ajutatima plz

 69. Foarte frumos explicat. Multumesc.

  Insa, desi am reusit sa intalez routerul, nu apare nicicum reteaua, decat pe calculatorul al care e conectat…

  Eu cu ce am gresit? 😉

 70. ai idee de ce mi se tot intrerupe in counter strike source ,se blocheaza 2,secunde apoi isi revine,
  -linternet via router-cablu-laptop-nu se blocheaza
  -legat via router – wi-fi(laptop) se blocheaza
  mentionez routerul este setat pe optinea -main -wan-auto reconnect-always on
  aveti vreo idee?
  Multumesc

 71. Am un router Serious si cand dau run-cmd – ipconfig nu mi gaseste default getaeay. Daca dau 192.168.0.1 nu mi apare nici o ferestra.Ce sa fac.Routerul nu e defect stiu sigur.

 72. It’s going to be end of mine day, however before finish I am reading this enormous paragraph to improve my knowledge.

 73. ajutoooooooor nu pot sa instalez un router model huawey- clcknet dela rom telecom . netu merge dar nu poot sa-l configurez pe wirelis . am windwos 7 si nu stiu sa fac setarile adresa mea este cnitu97@gmail.com

 74. Buna .. am o mica problema.. eu numai am net prin cablu , folosesc stick de net de la digi de mai bine de 1 an si jumatate .. si mi-am luat un router de la tenda .. dar nu mi-am dat seama ca imi trebuie cablul de la internet .. vreo idee despre ce pot face in aceasta situatie? Multumesc anticipat ! .

 75. buna .am si eu o problema cu un router belkin n150 si imi arata ca e conectat la laptop si ca are semnal dar ca pe liniutele de semnal apare un triunghiu galben si scrie acces limitat , asa ca nu pot folosi netu , k imi arata daca dau sa deschid o pagina ce nu e conectat, ma ajutati va rog si pe mine pls, mentionez ca routeru are un led galben care ar trebuii sa stea aprins dar palpaie, ajutor va rog,.. mersi

 76. Pentru configuratii routere contactati-ma ap@ohelp.ro

 77. Ne poti intreba pe http://www.cisco-second-hand.ro cum sa configurezi un router, te vom ajuta cu mare placere live, fara niciun cost :)

 78. Frate foarte bune indicatiile dar ce fac cand nici macar pagina http://192.168.0.1/ nu mi-o deschide? :)) imi zice webpage not availaible….wtf?

 79. Buna Cristina…

  Sunt doua motive posibile:

  1. Esti blocata de firewall (in cazul asta conecteaza un cablu de retea la calculator si la router si reincearca
  2. IP-ul routerului nu este 192.168.0.1

  Ce model de router ai?
  In principiu, IP-ul ar trebui sa fie scris pe spatele routerului, de asemena si user si parola.

  Imi poti scrie pe cristian@network-store.eu sau la numarul de tel de pe http://www.network-store.eu si iti dau o mana de ajutor, fara costuri :)

 80. Salut, am şi eu o problemă, am fix acelaşi Router ca în imagine, mi-am bătut capul de ieri într-una cu tutorialul, Primary DNS Address şi secundary, ce trebuie să scriu ?

 81. Buna ziua,
  am un ruter nou,Asus RT-N18U,si 2 laptop-uri;am configurat pe 1 laptop,merge net-ul OK,pe celalalt laptop,vede reteaua dr nu se poate conecta.ma puteti ajuta?

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top