miercuri, iunie 23, 2021

Cum sa faci beton

Beton as in ciment – beton :). Utilizare: case, fundatii, alei, loc de dat cu capul, and many many more.
Necesare:

– ciment
balast balast (nisip si pietris)
– apa
– un loc de amestecat: betoniera, pe pamant, sau o in cazul de fata o roaba :)
– scanduri pentru cofraj
– sapa, lopata pentru amestecat compozitia. daca ai o betoniera nu-i nevoie, daca nu, aia e


Se amesteca bine cimentul cu balast, cam 50-50. pentru inceput e suficient. Dupa ce s-a amestecat bine, se face o „groapa” in mijlocul gramezii in care se toarna apa, si se amesteca iarasi, foarte foarte bine.

As zice de compozitia cimentului, dar presupun ca n-ati mai facut niciodata. Nici sa curga din lopata (prea multa apa), dar nici sa nu mai poti sa amesteci (prea mult balast)

de preferat sa nu mai ramana ciment sau pietris care nu au fost amestecate. Se mai arunca balast cu lopata daca „solutia” e prea apoasa. Despre vascozitate, nu pot sa o descriu decat plastic: ca un fel de marmelada lichida :).

Rezultatul final, in roaba:

si turnat ca sa ancoreze un cadru de metal:

In cazul de fata sunt doar niste gropi, dar de obicei se folosesc scanduri pentru cofraj (sa tina betonul la locul lui pana se usuca)

It’s that simple. Parea grea este atunci cand nu ai o betoniera, care sa-ti faca amestecul. daca nu este amestecat bine si sunt cocoloase fie de ciment, fie de balast, betonul o sa se fisurese, o sa apara crapaturi, si rezistenta fundatiei o sa fie mai scazuta.

later edit: nu fiti viteji sa stati la bustu gol cat timp faceti asta, mai ales daca e in miezul zilei. purtati un tricou

Numa’ bine

47 Comentarii

 1. Meseriasii recomanda la lasi putin amestecul cand e pasta „sa se traga”, abia dupa un timp sa il torni.
  Bonus: daca ai fier vechi (suruburi, piulite ruginite, resturi de bucati de teava, tabla, chiar fier beton) pe care ti-e lene sa-l duci la colectare, poti sa-l integrezi (arunci adica) cu succes in fundatii. Mareste rezistenta.

 2. Chiar nu stiam cum se face!

 3. Chiar azi dimineata am facut operatiunea asta, ma doarele spatele de mor. O precizare: compozitia cimentului depinde de scopul in care o sa il utilizezi. cateodata trebuie foarte moale, fara pietris, alteori destul de tare.

 4. scuze dar nu ma pot rabda
  – termenul corect este balast (amestec de nisip si pietris de rau, cu diferite granulatii – merge la fundatii)
  – balastru este un termen rezultat din incultura
  – reteta corecta este de: apa, ciment si agregate (balast, nisip, pietris, de diferite granulozitati)

  • balastru – este un termen rezultat in incultura?
   Cred ca aici tu esti incultul sau cretinul sau frustratul.
   dex- BALAST lest (încărcătură de nisip, pietriș etc.)care asigură stabilitatea unei aeronave sau reglarea altitudinii unui balon.
   Este ca si cum cineva spune ca a mancat ‘mancare’. Daca nu precizezi ce fel de mancare ai mancat esti incult.

   Hai pa.

 5. right you are. am modificat in post, thx

  ideea blogului e de a invata unii de la altii. acuma ca se stie mai mult sau mai putin, e alta poveste :)

 6. Io stiu?
  Pune balastru inapoi :)
  Ca asa stiam si eu ca se spune si probabil foarte multi „amatori”.

 7. suntem „amatori” dar asta nu inseamna ca nu avem voie sa folosim termenii corect … acestia nu sunt doar pentru specialisti … si amatorii pot fi specialisti in domenii diferite de meseria lor … ceea ce numim „hobby” …

 8. nu piulitele si fierul vechi ii dau rezistenta, ci fierul beton ce se baga in el sub forma de plasa sau grinzi

 9. Ce ai facut tu acolo numai beton nu e, e pur si simplu un amestec de agregat, ciment si apa, facut, asa, dupa ureche. O sa reziste, probabil, o saptamana sau, daca l-ai nimerit, o eternitate. Imi spui si mie, te rog, ce clasa este betonul preparat de tine? Ai tinut cont si de unmiditatea agregatelor? Un sfat: cumpara si citeste tu indrumatorul „Proiectarea compozitiei betoanelor cu densitate normala” scris de dr.ing. Teodorescu/Budan/Ilinoiu si dapa aia o sa vezi cum se face betonul. Inca ceva: armatura da rezistenta betonului la intindere si incovoiere, armatura care este compusa din otel si nu din piulite si fier vechi.

 10. Pretentiile la astfel de lucrari sunt de obicei pe masura priceperii executantilor.Sunt sigur ca pentru altele mai complexe vor apela la cunoscatori,statii de betoane,etc.
  Oricum,o mai buna informare nu strica nici in spiritul DIY…

 11. stiu si eu ca se face asa. problema e cat si cum. eu trebuie sa fac o rampa pentru masini pentru ca accesul masinilor in garaj este blocat de o bordura. cam cat nisip si cat ciment se pune pentru afacerea asta? si nu ma puneti acuma sa citesc carti ca nu am timp…

 12. Pentru a face beton se poate proceda aproximativ, deci nu tin cont de cartea lui ing T si se practica in mod curent): se masoara cantitatile de nisip -pietris si cimet la lopata, la galeata sau la roaba.
  Mai clar, la trei lopeti de amestec nisip -pietris o lopata ciment, la trei galeti e nsip-pietris 1 cimet. Per cantiati mai mari la trei roabe de nis-pietr un sac de ciment(40 kg)Ca sistem de echivalare o galeata are 3 lopeti, o roaba are 20 lopeti(aproximativ, niciodata nu vei putea lua exact aceeasi cantitate de mai multe ori cu lopata). iese beton marfa

 13. chiar e interesant ce ai spus Ionut!! nu stiam cantitatile de amestec din beton, …dar apa? in ce proportie se amesteca cu compozitia ?

 14. ce pot face ca sa nu-mi inghete apa din teva de la crantcare se afla afara

 15. Am incercat o conversie in retete de santier a principalelor clase de betoane. Sper sa va foloseasca.

  Unitati de masura
  -1 galeata de 10 litri = 3 lopeti de material granular.
  -1 roaba medie = 24 lopeti
  -1 betoniera de 130 litri = maxim 16 lopeti de material granular + maxim 6 lopeti de ciment + 1 galeata apa de 10 litri.

  Densitati ale materialelor
  Ciment = 1 galeata de 10 litri plina cu ciment = 12.80 kg de ciment
  Balast (0-31 mm) =1 galeata de 10 litri plina cu balast = 17 kg de balast
  Nisip (0-3 mm) = 1 galeata de 10 litri plina cu nisip = 13 kg de nisip
  Pietrisuri sortate (7-16 mm) = 1 galeata de 10 litri cu pietris = 15,5 kg de pietris
  Pietrisuri sortate (16-31 mm) = 1 galeata de 10 litri cu pietris = 16,50 kg de pietris
  Betonul proaspat preparat =1 galeata de 10 litri cu beton proaspat = 23 kg

  Clase de beton:

  1) B75 echivalent C4/5 sau Bc 5
  a) Folosit la umpluturi, egalizari, unele fundatii ale anexelor gospodaresti pentru constructii usoare
  b) Reteta:
  1 lopata ciment
  9 lopeti balast
  1 lopata nisip
  Raportul: ciment – agregate – apa = 1 kg ciment : 13 kg agregate : 1 litru apa

  2) B100 echivalent C6/7,5 sau Bc 7,5
  a)Folosit la fundatii,pardoseli,socluri de gard, trotuare… fiind cel mai folosit beton.
  b) Reteta:
  1 lopata ciment
  8 lopeti balast
  De regula B100 se prepara numai din balast, care contine suficienta parte fina, fara a mai fi nevoie de adaos de nisip
  Raportul: ciment – agregate – apa = 1 kg ciment : 11 kg agregate : 0,8 litri apa

  3) B150 echivalent C8/10 sau Bc 10
  a) Folosit la fundatii armate, pardoseli, camine utilitati,in general acolo unde se vrea ceva mai bun decat B100, desi in cele mai multe cazuri se exagereaza, de exemplu : se fac trotuare si pardoseli din B150, desi B100 este mai mult decat suficient… restul fiind de fapt risipa de ciment.
  b) Reteta:
  1 lopata ciment
  3 lopeti pietris
  3,5 lopeti nisip
  Raportul: ciment – agregate – apa = 1 kg ciment : 7 kg agregate : 0,7 litri apa

  4) B200 echivalent C12/15 sau Bc 15
  a)Folosit la structura de rezistenta: stalpi,centuri,buiandrugi.
  b) Reteta:
  1 lopata ciment
  2.7 lopeti pietris
  3 lopeti nisip
  Raportul: ciment – agregate – apa = 1 kg ciment : 6 kg agregate : 0,6 litri apa

  5)B250 echivalent C16/20 sau Bc20
  a) Folosit la structura de rezistenta: grinzi, plansee, elemente puternic solicitate
  b) Reteta:
  1 lopata ciment
  2.4 lopeti pietris
  2.6 lopeti nisip
  Raportul: ciment – agregate – apa = 1 kg ciment : 5.5 kg agregate : 0,5 litri apa

 16. multumim mult pentru detaliile tehnice!!

 17. ….mah oameni buni , ne omoara teoria ! Paul a fost bine intentionat si ne-a prezentat in linii mari cum e faza cu betonul. Am citit comentarile ulterioare si am constatat ca de la un cancioc de beton am ajuns la clasificari si cataloage.
  Pai daca am nevoie de o lingura de beton pentru coborarea lina a unei borduri sau fixarea unui stalp credeti ca voi sta cu nasul in cataloage osciland intre clasa B150 sau B700 ? Plus ca n-am inteles de nici o culoare cum stabilesc eu cantitatea de ,,2,7 lopeti pietris,, !!!! Hey man , hai sa nu fim carcotasi…. daca vreau o treaba riguroasa dupa manual chiar si pentru cantitati minuscule de beton , apelez la un profii’ …. dar care evident nu va veni crezand ca-l iau la misto cu cantitati din astea !
  In general ideea de baza e ca la 1 masura de ciment , venim cu 3 masuri de balast iar apa dupa gust. Pentru derivari usoare se poate adauga nisip. Omogenizarea e foarte importanta cit si extragerea golurilor de aer survenite in urma turnarii prin lovirea cofrajelor in mod usor si repetat sau prin intepare repetata.
  Clar , nu se toarna beton pe timp geros iar in cazul turnarii pe canicula , dupa o uscare superficiala se urmareste udarea lui constanta si acoperirea lui pentru evitarea uscarii accelerate ce duce la craparea lui. Legat de armarea betonului , degeaba se adauga in el piulite , cuie si tot soiul de fieratanii sau chiar si plasa de armare daca este acoperita de rugina. Nu va face priza cu betonul fapt ce scade considerabil rolul ei.
  Spuneam ca apa se pune dupa ,,gust,,. Pai se vede si cu ochiul liber …. la amestecarea in roaba , pe sol sau in betoniera , excesul de apa se va aduna mereu in zonele joase antrenand in acest proces pulberea de ciment lipita de balast lasandu-l curat , spalat. Prea putina apa ne da un amestec vartos , pe alocuri cu zone uscate , greu de manevrat la amestecare …. logic ca o astfel de compozitie nu va fi capabila sa umple toate golurile formei in ce urmeaza a fi pus. Ideea e sa se adauge apa treptat , putin cate putin , cu amestecari energice , pina intra meseriasul ,,in mana,,si se prinde de cantitatea potrivita de apa.
  Pentru pardoseli si sape exista la magazine betonul gata preparat … si pentru ca o sapa intr-o camera nu o torni zilnic ci poate la 30-50 de ani odata , ma gandesc ca nu o sa te apuci sa-ti ,,invarti,, beton pe sol riscand sa incurci clasificarile.

 18. foaie-verde: ….Pentru pardoseli si sape exista la magazine betonul gata preparat … si pentru ca o sapa intr-o camera nu o torni zilnic ci poate la 30-50 de ani odata , ma gandesc ca nu o sa te apuci sa-ti ,,invarti,, beton pe sol riscand sa incurci clasificarile.

  Hmmm…interesant. Deci, sa recapitulam: la o amarata de sapa la care ai acces oricand si pe care o poti reface de regula cam cand vrei tu, nu trebuie sa faci absolut nici un compromis, ca tre’ sa te tina 50 de ani. In schimb la fundatii, la stalpi sau alte elemente de structura de rezistenta, la care nu ai acces asa de usor, poti sa invarti betonul pe sol si sa incurci clasificarile fara probleme, ca doar ele nu tre’ sa tina 50 de ani sau mai mult fara consolidari. Pana la urma mai important e parchetul de bambus de 100 euro/mp (nu ca nu ar fi frumos) decat betonul din fundatii sau din alta parte.
  Numai bine.
  Un inginer constructor.

 19. lung e drumul Gorjului

  sunteti prosti
  habar nu aveti pe ce lume traiti
  betonul vostru o sa iasa ca un cacat
  mai aveti mult, foarte mult de invatat, insa ce e important nu veti invata din carti, manuale !!!
  evident ca nici eu nu o sa va spun adevarata reteta, aia de la mama ei de acasa, originala si nescrisa !!!
  hai, pa… duceti-va si jucati-va cu lopatica in nisip… sunteti penibili !

  • bai prostu’ de pe drumul gorjului, decat sa te dai destept p-aici (ne-ai dovedit contrariu), mai bine-ai sta in banca ta! de „destepti” ca tine, e plina romania…si se vede asta!

  • Aha, deci reteta adevarata si originala a betonului este …nescrisa. Atunci oare cum dracu faca aia betonul la statia de betoane? Dupa cartea de bucate probabil.
   Ia invata-ne tu pe noi cum se face betonul, prostane, ca sa nu mai scriem bazaconii data viitoare si sa mergem la sigur, cu reteta de la mama ei de acasa, de parca e betonul e vreun produs de patiserie.
   Numai bine.
   Un inginer constructor.

  • Ceva secret este dar este important doar la lucrari de sustinere gen plansee , stalpi , grinzi.
   Si anume vorbim de felul materialului granular sau a balastrului cu se spune popular.
   Astfel balastrul poate fi de mai multe feluri ceea ce va determina si calitatea betonului .
   1 – balastru luat direct din rau : este un material cu mult pamant si resturi vegetale , ceeace duce la o rezistenta scazuta – folosit cel mult la fundatii de case pe un singur nivel. raportul dintre nisip si pietris este iarasi incorect si va fi un produs slab.
   2- balastru spalat dar fara a avea compozitia corecta de 60% pietris si 40 % nisip.
   3 Sort – si aici avem sorturi de diverse dimensiuni , ex ptr spalieri , tuburi etc se foloseste sort fin in amestec cu nisip .
   Daca ai de facut o casa simpla , pe parter , poti folosi si balastru de rau dar pune mai mult ciment ( sa fie griu amestecul final ) insa la o vila cu 2 -3 etaje nu va jucati cu beton dupa ureche .

 20. poate scrie cineva cantitatile in kg. ? de exemplu 1kg ciment, 1kg. var, 1kg nisip pt tencuiala, pt a crea beton armat pt un balcon care sunt proportile 1kg ciment si 5 kg de pietris cu nisip sau??

 21. ministerul marilor proiecte

  Eu zic sa ne apucam de citit Lorelei ca tot aia e: adica citim nu facem. Am facut beton la lopata (impreuna cu sotul) pentru o mica fundatie la o platforma de lemn care dupa 3 ani sta si acum in picioare. Adica despre astfel de proiecte vorbim, nu de zgarie nori. Ii apreciez pe specialisti si sper sa continue sa fie la fel de scrupulosi; n-avem nici un interes sa le furam locurile de munca, dar cum spunea cineva pe forum n-o sa se deranjeze ei pentru te miri ce si mai nimic din curtea omului.

 22. Nu am inteles nimic!Si aici va certati????
  Vreau o reteta..cea mai buna…pentru turnat trotuare..ca m-am saturat sa le torn mereu pentru ca se strica.

 23. doresc sa torn placi de gard din beton armat ce marca de beton imi recomandati

 24. b250 pentru placi gard, armate cu plasa sudata 4 mm diametru din pc sau amprentata

 25. botezatu dumitru

  Cum, si ce trebuie ,pentru montare parchet intr-o camera la tara ,unde planseul este din pamant ?

 26. Ce mai lungiti vb 4 roabe balast un sac ciment pt o duritate mai mare mariti doza ciment

 27. Vreau sa fac un gard pe un teren pe care l-am cumparat recent. Ne vreau un gard scump, ci doar sa imprejmuiesc cu ceva sigur.
  Am retinut ideea cu stalpii in beton, dar apoi cum fac si cu ce recomandati sa-l fac? Nu ma pricep deloc, dar vreau sa-l fac cu mana mea. Multumesc! :)

 28. Multumim de postare, de entuziasm si curaj. As vrea sa incerc si eu, as tinde spre un beton 250 pt o mica terasa de 3mpatrati. Problemae ca panta facuta prost de la inceput si se fac baltoace si bitumul pus aiurea de firma angajata de toti locatarii s-a copt si se rup bucatele. Am dat jos foliile de bitum, iar dedesubt e tot bitum de pe vremea lui Ceausescu care sta ok dar nu e nivelat bine si tot numa gaurele si denivelari. Am umplut gaurile si am nivelat cat am putut mai bine, i-am dat panta ca apa sa se scurga bine spre teava de scurgere. As vrea sa torn un beton de 250 deasupra. Nelamurirea mea e cantitatea de nisip versus pietris, nu stiu ce raport e acolo, marimea pietricelelor si nisipului da, dar raportul intre ele nu stiu, mai mult pietris, mai putin nisip, in parti egale? Oricum o sa incerc sa fac „marmelada” asa o cantitate mica sa testez consistenta. Cimentul pe care il am e rezistent la inghet si contractii. Cu curaj inainte, ca s ainvatam trebuie sa experimentam :-)

 29. What’s up,I read your new stuff named „Cum sa faci beton | Doua maini” like every week.Your writing style is witty, keep doing what you’re doing! And you can look our website about proxy list.

 30. Multumesc mult inteleg mai bine detailat si imi place site -ul dv . Cu respect va salut

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top