marți, mai 24, 2022

Cum sa dresezi un caine – notiuni introductive: lesa, zgarda, botnita

Sunt foarte mandru sa anunt ca am un colaborator, pe partea de dresaj. Prima din multele persoane cu care am vorbit, si care a fost de acord sa contribuie cu know-how la acest site. Persoana in cauza este Valentin Chirita, dresor de meserie si este autorul siturilor petman.ro si cartededresaj.ro. Are o experienta de peste 16 ani, dintre care o buna parte ca dresor pentru cainii politiei din Timisoara. Cu alte cuvinte: laser frate. sa dresezi un pudel sa nu mai faca pe covor e o treaba, sa dresezi un lup sa apere / salveze e cu totul altceva.

Acest prin articol o sa se ocupe cu descrierea principalelor obiecte folosite in dresaj: zgarda, lesa si botnita, metoda corecta de utilizare a acestora plus cateva notiuni de putina psihologie canina. Cu alte cuvinte abc-ul dresajului canin.

Obiectele principale de care se folosesc in dresajul cainelui sunt:
zgarda : cea mai recomandata a se folosi in dresaj este cea de forta. zgarda nu trebuie fie pre larga, pentru ca animalul sa nu-si poate scoate capul si nici stramta pentru a nu-l incomoda. zgarda de forta functioneaza ca o zgarda strangulanta, si prin constructia ei este prevazuta cu niste tepi. Prin smucirea lesei, zgarda se strange in jurul gatului animalului, provocandu-i acestuia un mic soc. Aceasta smucitura trebuie asociata intotdeauna cu comanda verbala. Astfel cainele realizeaza de ce a fost corectat. Cu aceasta zgarda, cainele nu este legat la punct fix (tarus, gard etc), in scurt timp el se v-a obisnui cu durerea provocata de aceasta si astfel se poate rani. Pe timpul deplasarii corecte a cainelui alaturi de stapan, zgarda atarna lejer la gatul animalului. Cainii nu au cum sa traga in aceasta zgarda daca proprietarul smuceste la timp de lesa repetand comanda pentru mersul la picior.
Zgarda de forta nu se monteaza niciodata cu tepii in afara, cum procedeaza o parte din posesorii cainilor din rasele agresive. In primul rand pentru ca este mult mai putin eficienta, si in al doilea rand pentru ca poate rani alte persoane sau caini.

zgarda de forta

lesa: Este recomandata o lesa confectionata din piele, chinga sau cordelina, de lungime medie (aproximativ 1.20 m). Pe timpul deplasarii si sau in timpul lectiilor de dresaj, nu se tine de bucla de la capatul ei (maner). De lesa se trage, prin smucituri scurte pentru a invata animalul un exercitiu nou sau a corecta altul invatat deja, dar il executa gresit. Cand exista smucitura de lesa, zgarda se strange in jurul gatului cainelui provocandu-i un scurt soc (vezi zgarda de forta). Asa face legatura dintre comanda verbala si executarea unui exercitiu, supunandu-se.

lesa cordelina

botnita cele mai recomandate sunt botnitele din piele. botnita este un accesoriu obligatoriu, mai ales la rasele periculoase si agresive cand se afla in locuri publice. Este indicat ca atunci cand cainele a invatat sa poarte botnita sa se lucreze cu acestea si pe timpul orelor de dresaj, astfel nu mai este stresat cand trebuie sa o poarte.

botnita piele

Daca cainelui ii sunt puse aceste trei accesorii inca din casa/curte, la vederea lor animalul va „va ruga” sa i le puneti astfel stie ca numai asa poate iesi la plimbare.

Atatica tot. destul de suficient si explicit pentru o prima lectie. Ne luam la revedere de la public, cu promisiunea solemna ca vor mai urma si alte articole despre dresaj, scrise de un profesionist. Catelul lui ioan asteapta si el cu nerabdare urmatorul articol, ca sa scape de experimentari 😛

1 Comentariu

  1. interesant. felicitari.
    o zi minunata iti doresc

Scroll To Top