joi, iunie 29, 2017

Cum sa deschizi o sticla de vin fara tirbuson

Due to popular demand :)

Necesare:
1. Sticla de vin

2) Periuta de dinti
periuta de dinti in loc de tirbuson

Oki, Step 1: Se desface tipla de la sticla de vin
Step 2: Se pune sticla pe o masa sau pe jos si se impinge dopul in sticla. Yep, cel mai usor. Am folosit periuta de dinti pentru ca nu are margini taioase, in care sa te poti rani in caz ca-ti aluneca mana. Nu e tocmai scos dopul din sticla dar merge relativ usor.
Step 3. Enjoy the wine. Un pic de atentie cand turnati vinul in pahar, caci dopul va bloca gatul sticlei. E nevoie de o coada de lingurita sau ceva asemanator ca sa impingeti dopul un pic mai sus si ca vinul sa poata curge.

Ar mai fi varianta muncitoreasca: Necesare: holsurub, surubelnita (de obicei in cruce, ca asa sunt holsuruburile, si cleste / patent)
Se ia una bucata holsurub. Daca nu aveti holsurub, puteti imprumuta unul de la o broasca de usa interioara :). pentru cei ce nu stiu ce-i ala holsurub:
holsurub
Se insurubeaza cu ajutorul surubelnitei in dopul de pluta, aproximativ cam cat ar fi intrat si tirbusonul. Practic holsurubul inlocuieste tirbusonul – partea incarligata a lui. Lasati suficient afara incat sa puteti sa trageti de el cu clestii / patentul / cheia franceza / whatever. O sa fie nevoie de ceva forta – mult mai multa decat daca ati fi bagat dopul inauntru cu o periuta de dinti. E de preferat sa tina altcineva sticla.
Metacafe are un filmulet cu varianta asta: http://www.metacafe.com/watch/724199/open_a_bottle_of_wine_without_corkscrew/

alte variante citite pe net:
– se ia un cutit, se infige in dop exact ca o surubelnita normala, si se invarte de cutit stanga – dreapta, tragand usor de cutit in sus. Se zice ca dopul ar trebui sa iasa, incet incet
– se ia un umeras de sarma, se face un carlig la capat al sarmei cu un patent. carligul nu trebuie sa fie foarte mare, jumatate de centimetru e ok. Se strecoara carligul pe langa dop si sticla. dupa ce carligul a trecut de dop, se roteste 90 de grade si se trage afara.

variantele „fantezie”, pe care nu le recomand, si nu cred sa mearga:
– se infasoara fundul sticlei de vin cu un prosop si se loveste de un perete?! sau se loveste fundul sticlei cu talpa de la un pantof – explicatie: cauciucul talpii e relativ moale, si nu poate sparge sticla foarte usor. daca nu dai ca disperatul cel putin
– se infige un ac de bicicleta in dop, si se umfla cu o pompa buna. presiunea formata in sticla ar impinge dopul in afara, suficient cat sa poata fi scos cu mana. daca nu se infunda acul, nu sunt sigur ca nu sare fundul sticlei din cauza presiunii. don’t try this at home

Varianta cu bagatul dopului in sticla mi se pare cea mai usoara. La o adica atunci cand vrei sa bei nu stai sa cauti holsuruburi, surubelnite si nici chef de indoit sarma nu cred ca ai. Daca viitoare cand o sa am o sticla de vin la indemana, o sa incerc sa o deschid folosind varianta cu cutitul. Aia cu holsurubul pe post de tirbuson e la mintea cocosului ca merge. in episodul viitor, cum se scoate dopul din sticla 😉
si sfatul medicului: cumparati doua tirbusoane, just in case.

8 Comentarii

  1. Faza cu cutitu` e foarte tare, si eu o sa incerc, dar totusi cel mai simplu e sa impingi dopul inauntru. Odata am facut asta cu cheile de la casa :))

    Varianta cu prosopul : de cate ori incearca prietenii mei eu sunt O_o , dar sa stii ca uneori chiar merge, si spre uimirea mea inca n-am spart sticle 😀

  2. Merge de minune să dai cu sticla de perete. Atenţie totuşi, să alegei un perete de rezistenţă, beton crocant… altfel faci terci peretele şi dopul rămâne la locul lui. Ca idee de bază, trebuie să dai cu putere, suficient de tare cât să nu se spargă sticla, dar să iasă dopul. Durează vreo 30 de scunde. După 3 sticle eşti expert… şi dacă le şi bei, nici nu-ţi mai pasă 😛

  3. Varianta „fantezie” cu datul sticlei de perete merge perfect. (sau de copac, fara prosop)

    totusi de obicei nu dau cu sticla de perete..ca nu e asa de eficient (sticla e la 90 de grade)
    Eu de obicei tin sticla cu fundul in sus si dau cu podu palmei in sticla (cu putere) dar poate fi dureros pentru unii.

    Optim ar fi sa dai cu sticla de tavan.. asa sta sticla vertical.

  4. chestia cu podul palmei o recomand doar celor care au totusi o minuta mai acatarii ,altfel vorba aia o sa plingi nu o sa bei.Dar sincer stiti ce se intimpla daca bei vin cu pluta-gaze frate gaze la greu si daca esti la o chindie ce te faci daca nu are balcon. asa ca eu sint pro pod palma fara prosop ca sincer nu merge cu.va pup aveti grija ca daca nu dai cum trebuie se sparge si ai pus-o nasol tare.p.s.am desfacut asa cred ca peste 200 sau mai bine.pa

  5. saracia asta de riesling alb…mi-a scos sufletul

  6. de juma’ de ora ma chinui la ea, si cu periuta si cu surubelnita…

  7. De obicei scot cu cutitul cand nu e tirbuson. Merge, dar trebuie sa fie un dop cat de cat de calitate.
    Cu peretele si prosopul iarasi merge, un prosop gros. De vreo 20 de ori incercat, doar o sticla s-a spart, era prea subtire.

  8. Name sellers charge you extra fees for domains
    bought from them. You’ve probably heard of several places on the web where you can upload your digital photos to create photo albums, but which should you use. Although it may seem a good idea there are numerous flaws.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi afisata. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top